Familjeveckans konsekvenser i Borås ska utredas

Borås Artikeln publicerades
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vad kommer Socialdemokraternas förslag om familjevecka få för konsekvenser i Borås? Den frågan väcker Alliansen i Borås - och nu ska frågan utredas.

– Det kommer få konsekvenser för Borås stad, säger Annette Carlson (M).

Förra veckan lovade Socialdemokraterna i sitt valmanifest att införa en extra ledighetsvecka för föräldrar till barn mellan fyra och sexton år. Reformen har kallats familjevecka, och redan nu har diskussionen tagit fart i kommunstyrelsen i Borås.

Allianspartierna i Borås lyfte i ett initiativärende frågan om vad ett införande skulle få för konsekvenser för Borås stads verksamheter.

– Om det här förslaget blir verklighet så kommer det få konsekvenser för Borås stad som arbetsgivare, det är något vi behöver få med oss i det kommande budgetarbetet, säger Annette Carlson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) redovisade siffror som säger att 9819 barnfamiljer i Borås berörs av förslaget.

– Det är många som får ta del av detta, det är stor och viktig reform. Det är en jättebra fråga du tar upp, säger Olsson, stolt över partiets förslag.

Annette Carlson menade att det kan vara många kommunanställda som berörs, och att kommunen kommer behöver se över sin vikariesituation.

– Risken är att det blir väldigt dyrt för kommunerna i Sverige, säger Carlson.

Kommunstyrelsen beslutade att remittera frågan till stadsledningskansliet för utredning.

fakta

Socialdemokraterna vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar, en familjevecka.

Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar vardera som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Enligt Socialdemokraternas valmanifest kommer satsningen kosta 5,4 miljarder.

Svenskt näringsliv i sin tur räknar på att reformen skulle kosta samhället 32 miljarder kronor.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.