Familjens utmaning: Mindre av allt

Borås Artikeln publicerades

Konsumera mindre och minska soporna med hälften.

Ett övermodigt nyårslöfte? Nej, det handlar om projektet Minimeringsmästarna där familjen Magnusson-Kantola och ytterligare sju Boråsfamiljer ska minska hushållsavfallet drastiskt.

Anton, 1,5 år, springer bort till hyllorna med bakverk i kafé Tant Grön där vi träffas och gör klart för föräldrarna Mia Magnusson och Janne Kantola att han inte skulle ha något emot att smaka på sötsakerna – gärna med en gång. Att vi träffas på kafé har att göra med att familjen befinner sig i flyttagen – från en lägenhet till ett hus i Tosseryd. Men förutom detta stora projekt, så är de en av familjerna som under året kommer att delta i projektet Minimeringsmästarna som Borås Energi och Miljö driver tillsammans med en rad västsvenska kommuner. Det handlar om hur man genom att handla hållbart och till exempel minska matsvinnet bidrar till en bättre miljö och livsstil.

– Det ska bli jättespännande att delta och se vad vi kan lära oss om hur vi kan konsumera mer hållbart. Det krävs ju beteendeförändringar för att lyckas, säger Mia Magnusson.

– Man följer med i rapporteringen om miljön och klimatet med frustration, där politiker inte lyckas nå avtal. Nu kan vi göra något själva konkret i vardagen. Och som gammal boråsare känns det ju också bra att man kan spara pengar när man minskar på konsumtionen, säger Janne Kantola.

Deras bakgrund är att Janne Kantola jobbar som verksamhetsutvecklare på Nyeport i Skövde, en liknande verksamhet som Brygghuset i Borås. Mia Magnusson jobbar som pedagog på Navet.

– Det var en kompis som via Facebook gjorde mig uppmärksam på projektet och menade att det skulle passa mig perfekt, säger Mia Magnusson.

Medan hon säger att hon är med för att lära sig, tillägger Janne Kantola.

– Jag vill också lära, men sedan hatar jag att förlora, så jag tänker lite på tävlingsmomentet också.

Med barn i blöjåldern kan det verka vara en utmaning att minska konsumtionen och minska avfallet – förutom Anton, som en stund in i intervjun fått sötsaker att mumsa på av kaféets personal, så väntas tillökning till sommaren. Dessutom en flytt till nytt hus med de behov av nytt bohag som finns då.

– Vi handlar ganska mycket möbler på second hand. Kläder är vi däremot sämre på att handla på second hand. Och det ska bli spännande att se hur vi kan minska matsvinnet, säger Mia Magnusson.

De hoppas att de genom projektet ska kunna inspirera andra att leva mer hållbart och att projektet ska ge ringar på vattnet.

– Vi har varit engagerade i kemikalier i plaster och fått vänner att tänka på de farliga ämnen som finns i många hushållsartiklar. Förhoppningsvis kan det här leda till att fler börja tänka på de här frågorna.

Och det är precis vad Borås Energi och Miljö och de andra organisationerna i projektet hoppas på också.

– Tanken är att deltagarna ska blogga och kommunicerar om hur det går, säger Sophia Jonsson, miljökommunikatör på Borås Energi och Miljö.

Efter vägning av hushållsavfallet kommer deltagarna att få uppleva ett "köpstopp" under hela februari, då de inte får handla annat än det mest nödvändiga, som mat.

– Deltagarna är supertaggade. Men det är en utmaning, när det gäller köpstoppet har vi en familj där tonårsdottern har shopping som nöje. Hon reagerade när hon hörde att det skulle bli köpstopp en månad.