Få allergiker vaccineras på Säs

Borås Artikeln publicerades

Manne Björnsson är en av få som allergivaccinerats på Säs. I Halland vaccineras tio gånger så många patienter som i södra Älvsborg, visar färska siffror.

25 procent av Sveriges befolkning lider av någon form av pollenallergi. För de med stora besvär, där varken receptfri eller receptbelagd medicin räcker till, kan man behandlas med en vaccination där man antingen får sprutor eller, för gräs-allergiker, äter tabletter under tre års tid.

Behandlingarna, som i Västra Götaland täcks av högkostnadsskyddet, är dock dyra för sjukvården och runt om i landet ser siffrorna för hur många som behandlas olika ut.

I Halland vaccineras klart flest patienter mot allergiska besvär, i januari i år stod 40 personer per 10 000 invånare under behandling. Samma siffra för gamla Södra Älvsborgs län var fyra personer per 10 000 invånare.

– Överlag är allergiproblematiken något som man gärna vill förminska och hänvisa till egenvård. Vi vill i stället hävda att det här är en samhällsekonomisk fråga. Allergiska besvär begränsar vardagslivet, det är en anledning till både sjukdagar och vab-dagar, säger Maritha Sedvallson, ordförande i astma- och allergiförbundet.

Läs mer i dagens BT eller i eBT!