Annons

EU-kritikerna som taggat ner: ”Inte läge att prata om ett swexit”

EU-stödet ökar hos svenska folket – då sjunker motståndet bland de mest högljudda motståndarna.
Såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet har taggat ned utträdesfrågan inför valrörelsen.
Men att stå för nära varandra på bild – där blir det ett tydligt nej.
BORÅS • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 9 maj 2019
Kristina Winberg (SD) och Malin Björk (V) representerar båda partier som ser ut att gå framåt vid vårens val till EU-parlamentet.
Kristina Winberg (SD) och Malin Björk (V) representerar båda partier som ser ut att gå framåt vid vårens val till EU-parlamentet.Foto: Sanna Tedeborg

EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Kristina Winberg (SD) deltog båda i ett totalt tre timmar långt panelsamtal i en fullsatt aula på Bäckängsgymnasiet under fredagen.

När BT sammanförde de båda efteråt betonade Malin Björk för fotografen att det inte får se ut som om de står på samma sida. Valet den 26 maj närmar sig och temperaturen är på väg att höjas i ett val där allt talar för ett svenskt rekordvaldeltagande.

Annons

– Jag tror att folk känner ett hot från både Trump och Putin med alla deras sidor. I det sammanhanget framstår EU som en liten mindre lunginflammation. Sen tror jag också att man ser att om man har kort på sig att göra något åt klimatet så ser man att EU har en struktur som skulle kunna leverera, även om det inte har varit tillräckligt hittills, säger Malin Björk.

Kristina Winberg (SD) från Jönköping har suttit i EU-parlamentet sedan 2014 och är fjärde namn på Sverigedemokraternas valsedel i år.
Kristina Winberg (SD) från Jönköping har suttit i EU-parlamentet sedan 2014 och är fjärde namn på Sverigedemokraternas valsedel i år.Foto: Sanna Tedeborg

Om det nedtonade utträdeskravet säger Kristina Winberg:

– I brexit-kaoset är det inte läge att prata om ett swexit. Vi har inte lagt det på hyllan, utan vill till att börja med reformera EU. Vi är många EU-kritiska partier som kommer att ta plats i parlamentet nästa mandatperiod. Där ser vi en stor möjlighet att kunna förändra inifrån.

V och SD förenas visserligen av ett kritiskt förhållningssätt till den tilltagande överstatligheten men Malin Björk protesterar mot tendensen som finns till att sortera EU-kritiker som en enda homogen grupp.

– EU-kritiker på den högerextrema kanten har vuxit men det finns också en progressiv EU-kritik som är klimatoffensiv, som bygger på feministisk politik och flyktingsolidaritet, säger Malin Björk.

Malin Björk (V) från Göteborg har suttit i EU-parlamentet sedan 2014 och toppar Vänsterpartiets valsedel i år.
Malin Björk (V) från Göteborg har suttit i EU-parlamentet sedan 2014 och toppar Vänsterpartiets valsedel i år.Foto: Sanna Tedeborg

När Sverige gick med i EU bestod unionen av 15 medlemsländer. Så här 25 år senare är antalet uppe i 28. Med Lissabonfördraget som trädde i kraft 2009 skedde en del förändringar, exempelvis fick det folkvalda parlamentet mer att säga till om samtidigt som steg togs mot mer överstatlighet genom bland annat införandet av en gemensam utrikesminister.

– Vi vill rätta till de problem som har uppstått och verka för att vi åter får se det mellanstatliga samarbete som vi en gång röstade för – så skulle jag vilja se EU om tio år, säger Kristina Winberg.

Malin Björk tror att EU har många viktiga val att göra de kommande åren. Klimatfrågan är en del.

– Det handlar om vilket Europa vi ska. Ett öppet och demokratiskt samarbete som bygger på mänskliga rättigheter. Vi måste också sätta stopp för den tvingande ekonomiska åtstramningspolitiken. Annars kommer vi att se en väldigt destruktiv utveckling där fler länder kommer att lämna, säger Malin Björk.

Intresset för frågan tror de kommer att fortsätta vara på väg att växa.

Annons

– I takt med att EU har tagit mer makt så märks det mer för folk. Det avgör ju många beslut i regioner och kommuner, säger Kristina Winberg.

Erik JullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons