Annons

Eric Klefberg: "Du kommer undra om någon hade otur när hen tänkte”

Den här veckan har jag ägnat åt ett projekt som på sikt ska resultera i nya nyhetssajter för Borås Tidning och våra systertidningar.
Användarvänlighet har varit ett nyckelord i det inledande arbetet.
Det väckte traumatiska minnen till liv.
Borås • Publicerad 18 november 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om du är en bland de 60 procent av svenskarna på internet som använder Instagram, minns du säkert våren 2016 med samma förskräckelse som jag. Det var då Instagram vände upp och ner på användarnas tillvaro genom att ersätta det kronologiska flödet med något som framstod som ett slumpmässigt kaos.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Protesterna var högljudda och hashtaggen #RIPInstagram (vila i frid, Instagram) höll på att välta internet.

Annons

”Vi väljer de ögonblick du bryr dig mest om”, svarade sociala medierjätten och konstaterade att de flesta av användarna missar 70 procent av sitt flöde. Därför ska den nya superalgoritmen hjälpa oss att se de inlägg som engagerar oss mest.

Också jag tog farväl av Instagram. Vi hade det så härligt innan de där förbannade (ursäkta uttrycket) kodknackarna bestämde sig för att jävlas med upplägget. Jag kände mig sviken.

”Utan nyskapande grepp tar vi inga intressanta steg framåt. Men tas för stora kliv finns det risk att vi springer ifrån er”

Efter några veckor orkade jag ge mig in i virrvarret av bilder igen. Jag hann knappt försonas med den nya idén innan jag var fast. Nu är jag återigen en obotlig Instagram-torsk. Och jag är inte ensam. En person i min närhet säger sig fortfarande vara arg, men räknade samtidigt ut att hen tillbringar cirka 1,5 timmar om dagen i appen. Förra året var Instagram den sociala mediekanal som växte allra snabbast i Sverige och resten av världen.

Det blev alltså ingen begravning.

En lokal nyhetssajt är, liksom Instagram, förknippat med invanda mönster. Läsarna besöker oss flera gånger om dagen – och alla använder våra verktyg och vårt innehåll enligt vissa rutiner.

Så hur mycket kan vi rubba era cirklar när vi nu skissar på nya BT.se? Hur djärva ska vi vara med nya grepp som du aldrig sett förut?

Det blir en svår balansgång förstås. Med nya tekniska förutsättningar har vi närmast oändliga möjligheter att utveckla vårt berättande. Och utan nyskapande grepp tar vi inga intressanta steg framåt. Men tas för stora kliv finns det risk att vi springer ifrån er.

”Du kommer troligtvis undra om någon vid spakarna hade otur när hen tänkte”

För några månader sedan uppdaterade vi eBT-appen på ett sätt som utmanade era vanor. Till en början fick vi många reaktioner och frågor. Vissa av er kämpar fortfarande, men vår känsla är ändå att merparten av läsarna hittat hem i den nya versionen. Själv har jag förälskat mig i arkivläget där jag roar mig med en daglig nostalgitripp. Hursomhelst, för oss var detta en nyttig inblick i våra läsares tålamod.

Ingen gillar förändringar, så det är väl lika bra att jag flaggar redan nu: Du kommer med största sannolikhet att bli förvirrad när du väl möter vår nya sajt för första gången. Du kommer troligtvis undra om någon vid spakarna hade otur när hen tänkte.

Men jag lovar att vi ska göra vårt allra bästa för att göra dig alldeles lagom förvirrad – om du lovar att vänta lite med begravningen.

Annons
Annons
Annons
Annons