Eric Klefberg: Därför berättar vi om Malin – tio år senare

Borås Artikeln publicerades

Natten till den 8 augusti 2009 försvann 16-åriga Malin Kristiansen i Sparsör. Efter intensivt sökande hittades hon i en skogsdunge nära busshållplatsen. Våldtagen och mördad.

Händelsen försatte hela staden och stora delar av landet i chock – en känsla som många boråsare säkerligen fortfarande påminns om när de passerar den lugna villaidyllen vid Öresjö.

Själv glömmer jag aldrig de där dagarna. Jag var 24 år, färsk journalist som nyligen fått jobb på Borås Tidning. För mig var det första gången jag fick se redaktionen arbeta med en nyhetshändelse som hördes långt utanför Sjuhärad – och som kröp under skinnet på de allra flesta. Så starka känslor, så nära.

”En familj lämnades kvar i avgrundsdjup sorg och förtvivlan”

Alla, inte bara BT:s reportrar, sökte efter information om händelsen för att på något sätt förstå det ofattbara. Vad har hänt? Varför?

Vissa svar kom snabbt, både till polisen och medierna. Ändå fortsatte skvallret och ryktena att spridas på internet. Många boråsare satte sig i kontakt med nätforumet Flashback för allra första gången – där spekulerades det vilt om Malin, hennes vänner och tänkbara gärningsmän.

Efter en tid hade nyhetsrapporteringen och surret på nätet lugnat sig. Den där obehagliga känslan av att en 16-åring kan ryckas ifrån oss över en natt klingade av – och för de flesta av oss återgick livet till det normala igen.

Men inte för alla. En familj lämnades kvar i avgrundsdjup sorg och förtvivlan efter att ha mist en dotter och syster. En annan tvingades förlika sig med att den unge sonen hade begått ett mord. Vännerna, som nyss börjat gymnasiet, fick ett trauma att bära med sig för resten av livet.

Mordet i Sparsör, död kvinna i Sparssör
Mordet i Sparsör, död kvinna i Sparssör
”Att väcka liv i en tragedi är inget vi gör utan noggrant övervägande”

Nu har det gått tio år.

Hur har de inblandade tagit sig vidare?

Kan mordet och dess följder synas klarare i backspegeln?

På fredag släpper BT Dokumentär första delen i en poddserie om mordet i Sparsör. Serien består av fem delar och är skapad av Jennie Ölund (reporter) och Elin Kullander (klippning/manus).

Vi har mött flera av dem som stod Malin och händelsen närmast. Vissa var bara tonåringar när mordet ägde rum och har aldrig tidigare berättat öppet om sina upplevelser.

BT dokumentär om mordet i Sparsör har premiär den 31 maj.
Foto: Privat
BT dokumentär om mordet i Sparsör har premiär den 31 maj.

Att väcka liv i en tragedi är inget vi gör utan noggrant övervägande. Vi är naturligtvis väl medvetna om att det sliter upp starka känslor, som kanske hållits instängda under många år. Vi har gjort vårt allra yttersta för att närma oss anhöriga och andra inblandade varsamt, för att berätta om händelsen på ett värdigt sätt.

Det blir en berättelse om meningslöst våld och djupaste sorg. Men också om hur tvivelaktiga uppgifter kan bli till sanningar, hur kommentarer på nätet kan skada, hur samhället inte lyckas hindra gärningsmän från att återfalla i brott.

För några veckor sedan skrev jag om varför det kan vara nödvändigt, ibland helt avgörande, att riva upp gamla sår. Ni som lyssnar på den här dokumentärserien kommer att höra att det fortfarande finns viktiga saker att prata om – saker som är lika aktuella nu som för tio år sedan.

 

Jennie Ölund och Elin Kullander gör BT:s nya dokumentärpodd Mordet i Sparsör.
Foto: Sanna Tedeborg
Jennie Ölund och Elin Kullander gör BT:s nya dokumentärpodd Mordet i Sparsör.

Fakta

BT Dokumentär

• BT Dokumentär är en dokumentärpodd skapad av Borås Tidning.

Premiärserien kom i december 2016 och handlade om mordet på 14-årige Reijo Daag i Viskafors 1976. Podden gick rakt upp på Itunes topplista över landets mest populära poddar. Totalt finns sju avsnitt om mordet på Reijo Daag.

• I maj 2018 kom den andra serien från BT Dokumentär. Då skildrades mastsabotaget i Häglared i fem delar.

• I slutet av maj kommer BT Dokumentärs tredje serie, också den i fem delar. Den här gången handlar det om mordet på 16-åriga Malin Kristiansen i Sparsör.

Följ BT Dokumentär på Itunes podcaster

Gå till BT Dokumentärs sajt

 

BT Dokumentär – Mordet i Sparsör

Skapad av: Elin Kullander (klippning), Jennie Ölund (reporter) och Eric Klefberg (producent).

Avsnitt 1: Fredag 31 maj.

Avsnitt 2: Söndag 2 juni.

Avsnitt 3: Tisdag 4 juni.

Avsnitt 4: Torsdag 6 juni.

Avsnitt 5: Lördag 8 juni.

 

Så lyssnar du på BT Dokumentär

BT Dokumentär finns i appen Podcaster till Iphone. Klicka här för att komma till Podcaster. Välj knappen "PRENUMERERA" för att få en snabbväg till podden och notiser om nya avsnitt. Om du inte har Podcaster-appen – gå till Appstore för att ladda ner.

• Alla avsnitt sparas på vår specialsajt där du också hittar extramaterial såsom bilder, tidningsklipp, persongalleri och tidslinjer.

• Alla avsnitt sparas också Podcaster-appen för senare lyssning.

 

Har du mer information om mordet på Malin?

• Kontakta BT Dokumentär på btdokumentar@bt.se.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.