En kampsång mot hemlöshet

Borås Artikeln publicerades

Peter Ahlborg har bott i 25 olika lägenheter de senaste sju åren.

Och hans bostadshistoria rymmer även härbärgen och tält.

I sommar spelar han på gatan i lika många städer. Mot bostadsbrist och hemlöshet.

– Jag lägger in en slutspurt, jag har upptäckt att det är flera stadsfestivaler kvar. Det är där som det finns pengar att tjäna, säger Peter Ahlborg till BT.

Borås är åttonde stoppet. Inprickat under sommartorsdagen. Tidigare har han avverkat Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Göteborg, Motala, Linköping och Norrköping.

Varför gör du det här?

– För att uppmärksamma hemlösheten och bostadsbristen. På grund av att jag har sett med egna ögon hur dåligt människor mår när de inte har någonstans att bo och tvingas flytta runt hela tiden.

"Stoppa hemlösheten. Bygg mer!!!", står det på pappersplakatet som han tejpar upp på en bagagevagn på Stora Brogatan medan soundchecket inför kvällens begivenheter pågår på torget. Med en svart gitarr kopplad till en liten förstärkare samt ett mikrofonstativ framför sig stämmer Peter Ahlborg upp i en nysläppt låt med den kontroversiella titeln "Fy fan vad jag hatar soc".

Han skrev den i samband med att han och dottern vräktes från en lägenhet. Och ingen mindre än Janne Schaffer spelar gitarr på inspelningen.

– Jag gjorde en intervju med honom för en dokumentärfilm för att jag ville prata med honom om hans liv. Jag lärde känna honom ytligt och skickade ett mejl. Tre dagar senare ringde han och sa att han var med, helt gratis. Jag trodde inte att det var sant, säger Peter Ahlborg.

Nu är det två år sedan vräkningen. Tillfälliga andrahandskontrakt, vandrarhem och till och med en kortare period i tält. Så har det sett ut för honom sedan separationen från dotterns mamma för sju år sedan.

– Just att inte veta var man ska bo under en längre tid. Det är det som sliter på psyket.

Vad tycker du är värst?

– Istället för att jag själv får chansen att satsa all energi på att förverkliga mina drömmar, starta eget företag inom musik och film och bara stå till arbetsmarknadens förfogande så blir det ett jobb i sig att finna lägenhet.

Till sista augusti har Peter Ahlborg en lägenhet i andrahand i Uddevalla. Och det är där samt i Vänersborg och Trollhättan som han söker bostad. Göteborg, där han sålt tidningen Faktum i två och ett halvt år, har han gett upp hoppet om. Hur det blir med boende i september vet ingen.

Men fram till dess kommer han att besöka många fler städer.

– Det är ändå 40 dagar kvar på sommaren och 60 innan valet. Så jag kommer få många chanser att få ut mitt budskap. Men det gäller att ta vara på varje dag.

25 städer är lika många som lägenheterna du bott i sista sju åren...

– Ja, det har jag inte tänkt på. Det kanske kan bli ett måtto, så här känns det att bo på 25 ställen. Vissa börjar gnälla efter att par flyttar. Man hinner inte rota sig, säger Peter Ahlborg.