Annons

En gummifabrik – flera olika bilder

Stolthet. Ett ord som beskriver vad invånarna i Svaneholm kände för sin gummifabrik.
Borås • Publicerad 7 mars 2008
En löpsedel från 1990. Besvikelsen var stor när Trelleborg la ner fabriken i Svaneholm.
En löpsedel från 1990. Besvikelsen var stor när Trelleborg la ner fabriken i Svaneholm.Foto: Anders Robertsson
Fotografier, fackföreningsfana, ishockeypuckar, galoscher och gummimattor. Allmänheten har bidragit med mycket till utställningen om Viskafors gummifabrik.
Fotografier, fackföreningsfana, ishockeypuckar, galoscher och gummimattor. Allmänheten har bidragit med mycket till utställningen om Viskafors gummifabrik.Foto: 

Dubbelhet är ett annat. Det är i det schizofrena förhållandet som utställningen Lyckliga människor i ett lyckligt samhälle? tar sitt avstamp.

Lika stolta som Svaneholmsborna var över sin fabrik, lika hett rasade man mot Trelleborg när arbetsplatsen lades ner 1990.

Annons

Gummifabriken präglade samhället i 100 år. På sätt och vis gör den det fortfarande. Sedan den ursprungliga tillverkningen lades ner har nya verksamheter flyttat in.

Igår fick BT en exklusiv rundvandring av initiativtagarna till utställningen ”Lyckliga människor i ett lyckligt samhälle?” på 80-årsfirande Viskadalens folkhögskola. Officiellt invigs utställningen först på fredag då bland annat journalisten Janne Josefsson är inbjuden. Skolan firar sitt 80-årsjubileum hela denna veckan.

Många förknippar gummifabriken i Svaneholm med Firestone och bildäck, men en titt på dess historia genom 100 år ger en helt annan bild.

Utställningen på folkhögskolan innehåller 100-tals inlånade föremål från allmänheten, galoscher, gummimattor, gummiprofiler, ishockeypuckar och naturligtvis däck, både till bilar, cyklar, traktorer och skottkärror.

– Det tillverkades också regnplagg. Men vi har inte fått tag i några av dem till utställningen som vi med säkerhet kan säga vara tillverkade där, säger Malena Karlsson som tillsammans med Petra Johansson sammanställt utställningen.

Initiativtagare till utställningen är Leif Thern som var ombudsman för fabriksarbetarnas förbund i Borås. Det var när han ville donera Fabriksarbetareförbundet Viskafors fackföreningsfana till folkhögskolan som idéerna till en utställning växte fram.

Utställningen kommer att ha sin bas på folkhögskolan. I sin nuvarande form pågår den till och med 20 mars. Tanken är sedan att göra utställningen mobil för att den ska kunna turnera runt på olika platser.

– Riktigt var den kommer att visas är inte fastställt ännu, säger Malena Karlsson.

Det finns även planer på att samla allt material till en bok. Men den är ännu så länge bara på önskestadiet.

– Det är viktigt att påpeka att om man vill se alla de saker som samlats in till utställningen så är det senast 20 mars som gäller. Sedan lämnas alla saker tillbaks till de som lämnat in dem, säger Malena Karlsson.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons