Emma Payani: "Efter 26 dagars sökande hittades morfar till slut"

Sommarkrönika Artikeln publicerades
Till vänster: Arkivbild från sökandet. Till höger: Arkivbild på Emma Payani.
Foto:Jan Pettersson
Till vänster: Arkivbild från sökandet. Till höger: Arkivbild på Emma Payani.

”Leta på Coop och Maxi mamma”, sa han till mig. ”Vilken bra idé Gabriel, det ska jag göra” ljög jag till svar.

Min son var tre och ett halvt år den sommaren då min morfar försvann. Vi hade berättat för honom att Toby var försvunnen och att vi var ute och letade efter honom. Vi lät honom få veta att Toby inte alltid har så bra ”kom ihåg” som oss andra och att han förmodligen har gått vilse och nu inte hittar vägen hem.

Gabriel gjorde då som han alltid har gjort. Han la ihop det han kunde förstå om saken, drog en slutsats och med en genuin önskan om att kunna hjälpa oss så föreslog han dessa två ställen. Troligtvis för att han själv kände att han nog skulle kunna gå vilse där. Älskade lilla Gabriel.

Tänk om det hade fått vara så enkelt att han bara hade gått vilse i mataffären. Hur hade då våra liv sett ut idag? Vilka personer hade vi varit om vi hade sluppit de där väldigt svåra upplevelserna som vi istället tvingades till den där sommaren för tre år sedan?

För nog var det så att någonting förändrades inuti oss när vi mitt i högsommarvärmen helt plötsligt tvingades bilda lag med poliser, hundpatruller, militärer, reportrar, blodhundar, Missing People, vänner och främlingar för att kunna hitta morfar som var försvunnen.

Det går inte att förklara vad det gör med en när man ställer sig i ett led med främlingar för att gå skallgång efter någon man älskar, eller vilka känslor som väcks inom en när man kliver in i polisens sambandscentral och ser bilder på sin morfar uppsatt på väggen tillsammans med kartor och stora ark med uppgifter på alla i sin familj.

Efter 26 dagars sökarbete hittades iallafall morfar till slut. I Kypesjön. Död.

Jag lärde mig iallafall att leva den sommaren. Jag ställdes inför livets förgänglighet och fick erfara hur snabbt livet kan ändra karaktär. Jag lärde mig att den enda tid vi med säkerhet vet att vi har är den vi upplever just nu. Bara den.

Därför finns det inget att vänta på. Jag har börjat ta tag i saker som är viktiga för mig med en gång, jag väntar inte längre med att göra sånt jag längtar efter till ”sen”, jag låter mina nära och kära veta vad dom betyder för mig idag och jag säger det mitt hjärta säger åt mig att säga. Jag lever och det tänker jag prisa genom att leva varje dag.

Fakta

Emma Payani

Bor: På Sörmarken i Borås

Ålder: 32 år.

Familj: Mamma till Gabriel. Fru till David.

Gör: Förskollärare nu, handbollsmålvakt förr. Grubblar mer än jag mår bra av och har brytt mig lite för mycket om att prestera genom åren. Jobbar med att finna en balans för det nu och promenader, böcker och musik hjälper mig med det.

Mitt bästa sommarminne: Hur ska jag kunna välja ett? Det finns ju så många. Fast att nu, i vuxen ålder, ges äran att återigen få uppleva sommaren genom ett barns ögon tillsammans med min son - det är verkligen en gåva som jag njuter av.

Visa mer...