Annons

Elev: "Någon skrev du är så himla ful, du kan gå och hänga dig"

Nära hälften av alla barn har blivit utsatta för någon form av kränkning på nätet.
Och femteklassarna BT träffat tycker att det är bra om föräldrarna håller lite koll.
Borås • Publicerad 2 mars 2014
Foto: 

För att kunna hjälpa till bör vuxna ha grundläggande kunskap om sociala medier.

Kunskapen om sociala medier är ojämnt fördelad. Det märker Johanna Olofsson, från Friends projekt Schysst på nätet, när hon föreläser för föräldrar och lärare.

Annons

– Om man har åtminstone grundläggande kunskap om barnens plattformar, är det mycket lättare att hjälpa till om något händer, säger hon.

När föräldrar får frågan ”tror du ditt barn har utsatts för kränkning på nätet” svarar bara 15 procent ja. Men i verkligheten är det 45 procent av barnen som har blivit utsatta, enligt Friends nätrapport.

För att kunna ge stöd bör föräldrar och andra vuxna vara närvarande.

– Man måste ha en kontinuerlig dialog. Den här världen förändras snabbt, det är inget man bara sätter sig in i en gång. Likaväl som man frågar hur det har varit i skolan eller på fotbollen, kan man fråga hur barnen har haft det på nätet, säger Johanna Olofsson.

Smart, praktiskt – och kul. Sociala medier är en självklar del av barnens värld.

Men femteklassarna BT träffar har också stött på en del nackdelar – och tycker det är bra om föräldrarna håller lite koll på sina barn. En obehaglig sak är ”kedjebreven” som förekommer både på sms och på sociala medier. Sådana har de flesta av eleverna fått.

– Jag fick ett sms om nåt slags ande, och sedan skulle jag dö om fyra nätter. Jag vet ju att det inte är sant, men man blir ändå ganska rädd, säger Clara.

– Jag kan också gå runt och tänka på det. Man mår dåligt även om det inte är sant, säger Selma.

Värst är ändå hatkommentarer säger Andy, som har upplevt det själv:

– Det var någon som skrev ”du är så himla ful, du kan gå och hänga dig". Men jag bara anmäler och sen skriver jag tillbaka till den personen, säger han.

Annons

En sajt som har kritiserats mycket på senare tid är ask.fm, något som Viskaforseleverna också känner till:

– Jag har sett andras ask-sidor och en del får en massa hat och fula ord, pedofiler som skriver och allting, säger Selma.

– Det finns folk som tar livet av sig när de har fått mycket hat, så det är ganska allvarligt, säger Filip Bede.

– Fast det förekommer inte mycket hatkommentarer i vår skola. Alla vet ju vilka alla är, jag tror det blir mindre sånt då, säger Lovisa.

Även om eleverna inte vill ha föräldrar som snokar, tycker de att det kan vara bra om vuxna har koll. Några har sina föräldrar som vänner eller följare och tycker att det är ganska bra.

– Mina föräldrar har inte instagram, men jag har mina vänners föräldrar som följare. Så de kan ju säga till om det är något, säger Clara.

Johanna Rapp
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons