Efter tio år – Swedbank Sjuhärad byter namn

Borås Artikeln publicerades
Swedbank Sjuhärads vd Bosse Johansson.
Foto: Therese Loberg
Swedbank Sjuhärads vd Bosse Johansson.

Den har hetat Swedbank Sjuhärad i ett decennium.

Nu byter Boråsbanken namn till Sparbanken Sjuhärad.

– Det är en logisk ändring där vi går tillbaka till vårt ursprungliga namn, säger vd Bosse Johansson.

Enligt vd:n Bosse Johansson handlar bytet om att många gör sina bankärenden på nätet numera och att man inte vill förväxlas med storbanken Swedbank AB.

– Det finns en risk för sammanblandning. Och den har ökat i takt med den digitala utvecklingen, när folk utför sina bankärenden via mobilerna. Den app vi använder heter just ”Sparbanken” och delas av sparbankerna, medan Swedbank har en egen app. Det finns en risk att personer som velat bli kund i vår bank blir det i Swedbank AB istället, säger Bosse Johansson.

Han fortsätter:

– Som samarbetspartner är Swedbank AB självklart fortsatt väldigt viktiga för oss. Vårt namnbyte förändrar inget i vår goda relation till dem.

Dessutom har Swedbank frågat kunder om vad de förknippar med banken.

– De lyfter fram det lokala och personliga, begreppet ”sparbank” passar bättre med de kärnvärdena. Vi är också den den enda av sparbankerna som har namnet Swedbank i vårt namn.

Ytterligare ett skäl är att majoritetsägaren till banken heter Sparbanksstiftelsen Sjuhärad – namnen kommer att harmoniera efter bytet.

Med namnbytet kommer den sparbanken som har verksamhet i Borås, Mark, Svenljunga och Bollebygd att få samma namn som den hade åren 1831-1998. Därefter hette den Föreningssparbanken Sjuhärad fram till 2007, då man bytte till dagens namn.

– Vi har fått ett positivt mottagande för namnbytet, all personal är positiv.

Formellt kommer namnbytesprocessen gå till så att banken utlyser bolagsstämma – vilket nu skett – vilken sedan beslutar om namnändringen 9 november. Sedan ska Bolagsverket och Finansinspektionen godkänna namnändringen, vilket ses som en formalitet. I början av februari kan banken börja skylta om till Sparbanken Sjuhärad.