Annons

Eric Thulin: Efter succén – här är BT:s nya poddserie

Eric ThulinSkicka e-post
Krönika • Publicerad 6 maj 2018
Eric Thulin
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jan Pettersson

Julen 2016 släpptes BT:s första podcast någonsin. I ”BT-dokumentär – Mordet på Reijo Daag” berättade vi om det brutala mordet på 14-årige Reijo Daag i Viskafors 1976. Vi kunde peka på en rad misstag i utredningen och fick också en intervju med den person som pekades ut som mördare för 40 år sedan.

Att det fanns intresse för dokumentärer om Borås och Sjuhärad i poddformat misstänkte vi nog. Men att den skulle laddas ner över 300 000 gånger och hamna överst på Itunes lista över landets mest populära podcasts hade vi inte riktigt räknat med.

Annons

Det gav mersmak – och förra året började vi därför jobba på uppföljaren.

Det har nu gått två år sedan den över 330 meter höga Häglaredsmasten brakade ut i skogen. Alla, från allmänhet till räddningstjänst och polis, chockades av att en konstruktion lika hög som Eiffeltornet plötsligt kunde falla.

Vad var det egentligen som hände den där kvällen?

Det ska vi försöka svara på i vår nya poddserie ”BT-dokumentär – Sabotaget i Häglared”.

Vi tittar också närmare på den smått hysteriska veckan som följde. Kanske minns ni? Fler saboterade master, havererade flygledningssystem, bombgrupper som kallades in – allt detta satte igång spekulationer om terrorister och attacker från främmande makt.

”Det största hotet var just den oro som uppstod i kölvattnet av de nyheter, sociala medier-rykten och spekulationer som sköljde över oss dagarna efter mastraset”

Jag arbetade själv som webbchef under dessa dagar och minns hur en uppskruvad stämning spred sig över landet. Intresset för fallande master och mystiska avvikelser i infrastrukturen var enormt – både hos mediekonsumenter och nyhetsredaktioner.

En av dem som hamnade i hetluften under veckan var Mikael Tofvesson, enhetschef vid MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Tillsammans med andra myndigheter försökte han reda ut om alla dessa händelser hade något samband – och om det rörde sig om hot mot rikets säkerhet.

I efterhand kunde han konstatera att det största hotet egentligen var just den oro som uppstod i kölvattnet av de nyheter, sociala medier-rykten och spekulationer som sköljde över oss dagarna efter mastraset.

”En högaktuell och viktig fråga – för oss och för dig som försöker sortera i det enorma informationsflödet”

Oron skapar ett tomrum som kan missbrukas, förklarar han i podden: ”Då finns det risk att det sitter personer eller statsaktörer och tänker (…) ’hur ska vi sprida rykten kring det här för att stärka vår ståndpunkt och rasera trovärdigheten för myndigheterna?’ Det här är något vi tampas med och som jag vill lyfta fram som en viktig fråga, så att hela samhället kan motverka ryktesspridning – för det måste landa hos medborgarna, allmänheten”.

Mikael Tofvesson vid MSB.
Mikael Tofvesson vid MSB.

Mikael Tofvesson drar sig för att recensera medierna, men konstaterar att ”generellt borde man kanske varit mer resonerande och inte så alarmistisk. Fråga vad man vet och inte dras med.”

Annons

En högaktuell och viktig fråga – för oss och för dig som försöker sortera i det enorma informationsflödet.

På onsdag släpper vi det första avsnittet i vår nya poddserie.

Du hittar den på BT.se, i appen MinBT och på Itunes.

Lena Kvist, Karin Samuelsson och Eric Klefberg ligger bakom BT:s nya podd om sabotaget i Häglared.
Lena Kvist, Karin Samuelsson och Eric Klefberg ligger bakom BT:s nya podd om sabotaget i Häglared.Foto: Anton Hedberg
Annons
Annons
Annons
Annons