Drabbades av Egon: "Trodde inte mina ögon"

Borås Artikeln publicerades

I kölvattnet av stormen har det inte kommit in några rapporter om några personskador. Men på vissa håll var det nära.

Två stora granar missade Marie Clancys hus i Nitta med bara några meter.
– Jag trodde inte mina ögon. Jag hade verkligen tur i oturen, säger Marie Clancy.

På den lilla vägen innan infarten till Marie Clancys hus kan man skönja konsekvenserna av stormen Egons framfart. Överallt i dikena ligger avsågade träd.

Det snöar ymnigt, när det faluröda hemmet med vita knutar tornar upp sig. Bara tio meter ifrån ligger två stora granar över tomten. Rätt över elledningen.
– Jag satt framför datorn, och sen hör jag bara att det låter som att någon river sönder ett jättestort tyg. Jag gick ut för att se vad som hade hänt, men på grund av att det var helt mörkt såg jag nästan ingenting. Så jag gick och lade mig, säger Marie Clancy

Det var först dagen efter som hon insåg vad som hade hänt.
– Eftersom jag av ett mirakel har elen kvar, tänkte jag att det inte var så allvarligt. Men när jag gick ut här på morgonen trodde jag inte mina ögon. Jag hade verkligen tur i oturen. Tänk vad som kunde ha hänt om vinden kom från ett annat håll i stället.

Även ett skjul, innehållande sommarmöbler och gräsklippare, välte i stormen, då rotvältan till en utav granarna drogs upp i fallet.

Marie Clancy hade dock redan innan fått en förvarning på vad som kunde vänta under kvällen. Hon hade firat jul och nyår hos dottern i San Francisco i soliga Kalifornien och var på väg hem. Hennes flyg var ett av de sista som fick tillåtelse att landa på Landvetter. Senare plan fick hänvisas vidare till andra flygplatser. Men sista delen av Marie Clancys resa var skakig.
– Vid landningen var som att vara inne i en torktumlare, jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Det kanske gjorde att jag inte var lika skraj nu under stormen.

Det är den första vintern som Marie Clancy, som egentligen bor i Göteborg, kommer att tillbringa i Nitta. Men trots den motiga starten, är hon vid gott mod.
– Stormen kommer inte påverka mig i mitt beslut att försöka vara här så mycket som möjligt. Jag har bott i staden hela livet, jag behövde något annat.

– Mina vänner undrar hur jag ska klara det här. Men skulle det fortsätta snöa som nu, får jag väl ta en pulka, gå till mataffären och handla det jag behöver. Värre än så är det inte.