Djurens Vänner får ha djur igen: "Det var självskrivet"

Borås Artikeln publicerades

Djurens Vänner med Åke Röjland i spetsen har åter fått tillstånd att hålla djur.

Beslutet fattades när ärendet för tredje gången togs upp i miljönämnden.

– Jag har aldrig riktigt begripit varför tillståndet var indraget från början. Det var väl självskrivet att de skulle lämna tillstånd, säger Åke Röjland.

Djurhållningen har hela tiden skötts klanderfritt, uppger Åke Röjland. Han påtalar att de brister som funnits gäller den så kallade egenkontrollen.

– Den turbulens som varit bygger enbart på lögner, säger Åke Röjland.

Nu kommer föreningen att se över möjligheten att på nytt dra igång jourhem för upphittade djur i Djurens vänners regi.

– De senaste månaderna har vi enbart ägnats oss åt att tipsa människor om privata familjehem för katter, säger Åke Röjland.

Under över ett års tid har det stormat rejält kring Djurens vänner. I bakgrunden finns två polisanmälningar angående djurplågeri och förskingring. I maj lades polisutredningen mot honom ner.

Den aktuella tillståndsansökan är undertecknad förre kommundelschefen i Viskafors, Christer Rönn.

– Jag är en gammal administratör och som medlem i Djurens Vänner erbjöd jag mig att ta fram ett egenkontrollprogram, säger Christer Rönn.

Christer Rönn uppfattar idag stämningen i föreningen som lugn.

– Jag tror att folk har sansat sig lite grann, jag hoppas det i alla fall. Det är så olyckligt, när man står lite vid sidan om och ser att det finns två grupperingar som slåss med näbbar och klor, när man vet att de i botten har ett gemensamt intresse för djurens bästa.

Christer Rönn fortsätter:
– Att de då ägnar all kraft och energi åt att hålla på och beskylla varandra. Det är synd, den här tiden skulle man använt åt djuren istället.

Miljönämnden hade uppe ärendet både i maj och augusti utan att beslut fattades. I augusti bordlades frågan för ytterligare utredning och vid nämndmötet i veckan fattades beslutet.

– Detta var inget lätt ärende. Vi har haft många och långa diskussioner i nämnden, säger Inge Pettersson (vägv), ordförande för miljönämnden.

Känner du dig trygg med att djuren kommer att hanteras på ett korrekt sätt?

– Det förutsätter jag att de gör. Vi har nu fått fram ett tillstånd som ringar in verksamheten väl och som gör att vi kan kontrollera föreningen och se att de följer de lagar som finns, säger Inge Pettersson.