De står upp för hälsan

Borås Artikeln publicerades

På PR-byrån Mecka har personalen bytt till ståmattor och upphöjda bord inför en kommande reklamkampanj.

Forskning visar att det faktiskt är livsfarligt att sitta under ett helt arbetsliv, men samtidigt höjs kritiska röster även mot stå-trenden.

Efter sommarn ska reklambyrån Mecka göra en kampanj kring ergonomiska produkter och efter att ha träffat tillverkaren av de ergonomiska produkterna, har Meckas personal själva blivit frälsta.

Ståbord är knappast en nyhet inom kontorsvärlden, men väl insikten om hur farligt det är att ständigt sitta ner.

– För tio år sedan visste forskarna om det här, men hade inte gått ut tydligt med det. Ståbord introducerades för att undvika musarm, men de är även bra för att undvika den metabola döden. Det är mer allmänt känt nu, säger Allan Toomingas, docent vid Karolinska institutet.

På PR-byrån Mecka är man inte sen att poängtera fördelarna för hälsan med att stå upp. Ägaren Mats Alfredsson plågas inte längre av sin ischias och projektledaren Lotta Cabrera Persson har både gått ner i vikt och stärkt ryggen. Ingen av dem sitter ner på jobbet längre, annat än under kundmöten.

– Jag har stått upp sedan december, säger Mats Alfredsson. Innan vi fick sån grym info, var vi som de flesta företag som har ståbord men inte använder dem. Sen fick man den här informationen om hur mycket kalorier man bränner och alla hälsoeffekter. Dessutom hävdas i undersökningar att det är skadligt att sitta.

Läs mer i dagens papperstidning eller i eBT.