Datumet – då måste politikerna vara överens

Borås Artikeln publicerades

Nu laddar partierna inför förhandlingar om nytt styre i kommunen.

Redan den 18 oktober finns ett inbokat möte för ett nytt kommunfullmäktige.

Valresultatet gav ju inget klart besked om vem som ska ta över makten i Borås. Innan rösträkningen är helt klar går inte förhandlingarna in i något skarpt läge, utan nu är det mer av sonderingar som gäller. I slutet på veckan bjuder Socialdemokraterna in alla utom Sverigedemokraterna till samtal. Och redan om en dryg månad möts alltså det nya fullmäktige.

– Då ska vi välja kommunstyrelse och kommunalråd. Det innebär i praktiken att det är en slags deadline, förhoppningsvis, för ett samarbete, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Vad händer om ni inte blir klara?

– Det måste väljas en kommunstyrelse. Förra gången valde vi ju kommunstyrelse och kommunalråd utan att ha helt klart när det gällde styret i kommunen, men förhoppningsvis är allt klart fram till den 18 oktober.

Alla partier utom Sverigedemokraterna har redan innan valet skrivit under en överenskommelse om principen för hur de politiska posterna ska fördelas. Hur kommunalrådsplatserna faller ut beror på hur olika partier formerar en valteknisk samverkan.

– Utifrån det fördelas kommunalrådsposterna proportionellt, säger Ulf Olsson.

Men det är upp till de partier som ingår samarbete att avgöra vilka partiföreträdare som får de kommunalrådsposter gruppen tilldelas. Förra gången blev Miljöpartiets Tom Andersson kommunalråd trots att Vänsterpartiet hade en högre andel av väljarnas röster.

Kommer Miljöpartiet att få någon kommunalrådspost den här gången?

– Det tänker jag inte spekulera i, säger Ulf Olsson.

Miljöpartiets Kjell Hjalmarsson säger:

– Med tanke på att vi bara fick tre mandat gäller det att inte vara för kaxig när det gäller den biten.

SD förväntar sig att få en av de åtta kommunalrådsplatserna. De kan inte kräva att få poster som exempelvis ordförande i nämnderna.

– Vi ser det som att vi bör ha i alla fall en insyn i de olika presidierna. Då får man helt andra förutsättningar att arbeta politiskt, säger distriktsordförande Andreas Exner (SD) och motiverar det med att information tidigaste kommer till just presidierna.

– Det som är sagt i överenskommelsen är att majoritetsgrupperingen ska tillsätta ordförande och andre vice ordförande, oppositionen tillsätter vice ordförande, säger Ulf Olsson.

SD vill ha en insynspost.

– Det har vi inte med i överenskommelsen, säger Olsson. Och SD ingår inte ens i överenskommelsen. Så jag har väldigt svårt att se att någon skulle släppa in dem. SD har blivit erbjudna att delta i den politiska överenskommelsen, men har valt att stå vid sidan. Då gäller spelreglerna som de övriga har kommit överens om.

fakta

Kalender för viktiga möten om styret av Borås

18 oktober: Då samlas det nyvalda kommunfullmäktige för ett första möte. Då väljs kommunstyrelse, kommunalråd och kommunfullmäktiges presidium.

12-13 november: Kommunstyrelsen diskuterar budget.

19-20 december: Fullmäktige ska fatta beslut om kommunens budget för kommande år.

1 januari 2019: Nu tillträder de nya politiska nämnderna.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.