Annons

Dataspelsteknik ska ge bättre akutvård

Högskolorna i Borås och Skövde samt Västra Götalandsregionen samarbetar för att skapa ett nationellt tekniskt träningscenter för ambulanssjukvård.
Borås • Publicerad 1 januari 2015
Foto: 
FOTO: ANDERS JONSSONÖvningen omfattar alla moment i ambulanspersonalens arbetsuppgifter från larm till att patienten överlämnas till akutmottagningen.
FOTO: ANDERS JONSSONÖvningen omfattar alla moment i ambulanspersonalens arbetsuppgifter från larm till att patienten överlämnas till akutmottagningen.Foto: 
Testkörning av tekniken i projektet. Övningen omfattar alla moment i ambulanspersonalens arbetsuppgifter från larm till att patienten överlämnas till akutmottagningen. FOTO: Högskolorna i Borås och Skövde
Testkörning av tekniken i projektet. Övningen omfattar alla moment i ambulanspersonalens arbetsuppgifter från larm till att patienten överlämnas till akutmottagningen. FOTO: Högskolorna i Borås och SkövdeFoto: 
Foto: 

Influenser från dataspelens värld ska bidra till att liv räddas i framtiden.

Idag lär sig blivande ambulanssjuksköterskor akutsjukvård i enkla utbildningsmiljöer. Oftast befinner sig studenterna i ett rum på skolan och tränar på en övningsdocka medan läraren ger muntliga instruktioner och förutsättningar.

Annons

– Bristen med traditionell simulering är att vissa moment kan vi inte träna överhuvudtaget, säger Magnus Hagiwara som har utbildat ambulanssjuksköterskor på Högskolan i Borås sedan 2006.

Det gäller exempelvis möjligheten att träna på inhämtning av relevant information i omgivande miljö, information som kan bli livsavgörande för patienten.

– Erfarna ambulanssjuksköterskor läser av situationen innan de ens har sett patienten, och den informationen har de nytta av i själva omhändertagandet, säger Magnus Hagiwara.

Han ingår i ett team med forskare som vill skapa förutsättningar för sådana övningsmomentet. Nyligen iscensatte de realistiska miljöer med dataspelsteknik i en pilotstudie. 12 deltagande ambulansgrupper genomförde sedan hela insatskedjan från larm till överlämnade av patient på akutmottagningen. Bland annat färdades de i en bilsimulator med filmad körväg. Patienten hämtades från en lägenhet som var preparerad med detaljinformation i form av lukt, ljud och projicerade bilder.

– Det hela utspelade sig med cirka 50 meters förflyttning av en avancerad simuleringsdocka som ser ut som en människa och har blodtryck, andning och puls, säger Magnus Hagiwara.

Utryckningarna i pilotstudien dokumenterades och bedömdes enligt olika parametrar.

Sedan gjordes motsvarande insatser med traditionell simulering för att få jämförande siffror.

– Deltagarnas upplevelser ska utvärderas i januari. Vår teori är att utbildningen blir bättre med en rikare miljö, säger Magnus Hagiwara.

Målsättningen med forskningsprojektet är att bygga upp ett nationellt träningscenter för ambulanssjukvård i Skövde 2016. Idén att använda vårdsimulering med spelteknik skulle bli unik i Europa.

Vårdhögskolan i Borås bidrar till projektet med kunskaper om ambulanssjukvård och forskningsmetodik. Förutom Hagiwara deltar professor Lars Lundberg och biträdande professor Anders Jonsson.

Annons

Hanna Maurin Söderholm på Bibliotekshögskolan i Borås, som framförallt har forskat inom kommunikationsteknik, medverkar som biträdande projektledare.

Projektdeltagarna från Högskolan i Skövde är duktiga på bland annat simuleringsteknik.

– Våra kompetenser kompletterar varandra väldigt bra. Vi försöker få in rikare simuleringar både på bredden och djupet, och då krävs också en väldigt bred forskargrupp som kan ta sig an de olika momenten. Även Ambulansenheten vid Skaraborgs sjukhus spelar en viktig roll. I den här typen av projekt krävs det att man samverkar med praktiken och sammanhanget där tekniken ska finnas, säger Hanna Maurin Söderholm.

Samarbete för bättre forskning

- Tanken med samarbete mellan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde är att förenade styrkor leder till mer forskningsintensiva miljöer.

- Fyra samarbetsområden har identifierats: Design, textil och hållbar utveckling, informations- och kommunikationsteknik, vård och välbefinnande samt framtidens företagande och nya affärsmodeller.

- Västra Götalandsregionen bidrog våren 2013 med 17 miljoner kronor över två år till de två förstnämnda områdena. Summan har bland annat använts till pilotstudien om ambulansträningscentrat.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons