Därför riskerar han att uteslutas ur partiet

Borås Artikeln publicerades

Valberedningen föreslog Arash Bolouri som namn nummer tre på riksdagslistan.

Men han röstades – mycket tack vare många nya medlemmar – till förstanamnet. Därför kan han uteslutas och partistyrelsen utreder om han genomfört en ”kupp”.

– De kan kalla det röstkupp och de kan säga att de har goda grunder. Men egentligen handlar det om att de inte vill ha mig som nummer ett, säger Arash Bolouri.

Efter ett principbeslut fattat av Miljöpartiet i Sjuhärad har Arash Bolouri tagits bort från deras riksdagslista. Anledningen har varit att han hamnat under utredningsprocess för uteslutning.

Men BT har tagit del av partistyrelsens beslutsunderlag – där de tar upp två punkter.

Den första för att han ska ha manipulerat beslutsprocessen genom att ha värvat och sedan anmält ett stort antal nya medlemmar till nomineringsmötet. Under den punkten skrivs det också att han ”eventuellt betalat deras medlemsavgifter” och de skriver vidare att ”genom att utföra en ”kupp” av detta slag har Arash Bolouri agerat i strid med i partiet väletablerade demokratiprinciper, och brutit mot partiets etiska regler för politiker”.

Arash Bolouri säger att han värvat många nya medlemmar.

– Jag har varit ute och kampanjat och jag har varit ute hos många invandrarföreningar vars medlemmar som jag tycker är viktiga att få in på den politiska arenan. Miljöpartiet står ju för mångfald och då är det bra om vi får in medlemmar från exempelvis både iranska och somaliska föreningen, det är i alla fall vad partiprogrammet eftersträvar, säger han.

Den andra punkten i deras beslutsunderlag syftar till att han har haft för avsikt att föra en annan politik än den av partiet fastlagda.

Läs mer i fredagens BT eller i eBT.