Därför lämnar Khorsand SP

Borås Artikeln publicerades
Foto:Lars-Åke Green

SP:s framgångsrika vd lämnar Boråsföretaget.

Beskedet spär på oron som uppstått efter styrelseskifte och rykten om att huvudkontoret kan flyttas från Borås.

Maria Khorsand har varit vd på SP sedan 2007. Under hennes ledning har både omsättning och arbetstillfällen dubblerats till 1,5 miljarder respektive 1 500 tjänster i Sverige, Norge och Danmark.

Borås har fått tillskott med 200 arbetstillfällen (i dag nära 800 anställda).

– Den resan som vi har gjort tillsammans på SP under de här åtta åren har varit de mest spännande och fantastiska i min professionella karriär, säger Maria Khorsand.

Vid årsskiftet tillträder hon som vd för SOS Alarm.

– När jag fick frågan av SOS Alarm, med de utmaningar och den potential som det kan innebära, så var det så inspirerande att jag nu byter jobb, säger hon.

Maria Khorsand förnekar att uppbrottet har koppling till den strukturförändring som moderbolaget Rise, Research Institutes of Sweden, har påbörjat (se faktaruta).

– Absolut inte, säger hon.

Förstår du frågan med tanke på att det finns oro kring SP:S framtid?

– Jag kan förstå om det skapar frågor till mig. Jag har varit på SP i åtta år och SP har en väldigt stark plattform. Jag fick en förfrågan från ett företag som har stor potential, och att driva ett sådant företag i en utvecklingsresa attraherar mig. När jag får en sådan fråga så kan jag motivera mig att ta nästa steg. Så har jag resonerat.

Sett i backspegeln är Maria Khorsand mest nöjd med att ha lyckats attrahera och behålla kompetenta medarbetare.

En av målsättningarna var att komma upp på tio-i-topplistan för attraktiva arbetsgivare.

Klättringen började från plats 40. I fjol nåddes målet, och i år hamnar SP på åttonde plats.

– När det gäller gruppen "unga professionella civilingenjörer" är SP den sjätte mest attraktiva arbetsgivaren. Det är jag oerhört stolt över för medarbetarna är grunden för vår verksamhet, säger Maria Khorsand.

Hennes framgångsrika insatser lovordas av ledningen.

– Maria Khorsand har på ett mycket förtjänstfullt sätt lett SP-koncernen sedan 2007, och byggt upp en forsknings- och innovationsverksamhet med synnerligen god tillväxt och teknisk djup och bredd. Jag önskar henne allt gott när hon nu väljer att gå vidare till ny verksamhet, säger styrelsens ordförande Pia Sandvik.

Vice vd John Rune Nielsen tar över som tillförordnad på posten från årsskiftet. Han har arbetat på SP sedan 1996 och är väl insatt i såväl verksamheter som ledningsarbete.

– Samtidigt inleder vi en process för att hitta en långsiktig lösning för SP:s framtida ledning, säger Pia Sandvik.

Fakta

Detta har hänt

I april byttes hela SP:s styrelse ut och ersattes med samma ledamöter som sitter i moderbolaget Rise styrelse. "Vi har fått sparken", sa SP:s förre ordförande Jan-Eric Sundgren.

Enligt koncernordförande Pia Sandvik var det en naturlig förändring, som ligger linje i med uppdraget från riksdagen att utveckla och samordna verksamheten i landets forskningsinstitut.

På flera håll finns dock farhågor för att ledningen har planer på att flytta SP:s strategiska ledning från Borås till Stockholm. Oron uttrycktes bland annat i ett PM som förre vice vd:n för SP (Per-Erik Petersson) skickade till departementet i somras.

Rise ledning har förnekat att det finns en sådan avsikt.

Visa mer...