Dalsjöfors slakteri vill anställa långtidsarbetslösa

Borås Artikeln publicerades

Bemanningsföretagen växer. Men Dalsjöfors kött går emot trenden och vill ha mer egen personal. Det kan ge långtidsarbetslösa en väg tillbaka till jobb.

En grupp som blivit dubbelt så stor de senaste tio åren.

Utgångsläget var enkelt.
Dalsjöfors kött behövde kunnig personal.
Arbetsförmedlingen hade arbetssökande.
– Här i styckningen är det ungefär 100 personer som jobbar och kanske hälften är inhyrd personal. Vi är jättenöjda med dem, det handlar inte om det. Men vi vill jobba långsiktigt och hoppas att man vill vara många år hos oss. Därför vill vi ha fler egna anställda. Vi vill också ha personal som kommer från Borås med omnejd. Som bor i närområdet, det är viktigt för oss, säger produktionschef Arne Stepanov

Man tog därför kontakt med Arbetsförmedlingen och kom gemensamt fram till upplägget som gick ut på nio veckors anpassad utbildning för sammanlagt åtta personer. Både teori och praktik. Just nu återstår ungefär två veckor som kommer att genomföras vid styckningsbandet i Dalsjöfors. Om man klarar utbildningen erbjuds man tillsvidareanställning.
– Intresset var jättestort. När det var information på Arbetsförmedlingen trodde vi att 25 personer skulle komma. Det blev 85. Sedan följde 75 med på studiebesök här och 60 stycken ansökte om jobb, berättar Stepanov.

Katarina Nordling, utbildningsansvarig på Arbetsförmedlingen menar att den här typen av samarbete alltid innebär ett gott resultat.
– När vi skräddarsyr en utbildning på det här viset för att företag inte hittar den personal de söker, så blir det väldigt bra. Dessutom är motivationen hög hos den arbetssökande om man vet att utbildningen leder till anställning.

Konceptet ökar även möjligheterna att nå de långtidsarbetslösa eftersom de erbjuds utbildning som leder till jobb. Viktigt med tanke på att antalet långtidsarbetslösa i Borås nära fördubblats under en tioårsperiod.
– Vi försöker att ha fokus på långtidsarbetslösa. Nu blev det också så att det sammanföll med urvalet som företaget gjorde till slut. Det känns bra, säger Nordling.

En av de åtta som snart är färdig med utbildningen är Ümit Kaya. Han hade varit utan arbete i tre år när den här chansen dök upp.
– Det känns jättebra. Jag är laddad och gör mitt bästa. Jag vill så gärna ha ett jobb. Och det är roligt att stycka, säger han och skrattar.

Nordling ser gärna att fler företag följer Dalsjöfors kötts exempel.
– Vi hjälper gärna till med både personal och utbildning. Fler borde utnyttja den möjligheten. Sedan är det här ett trendbrott också. Bemanningsföretagen är här för att stanna, men vissa företag ser uppenbarligen ändå fördelarna i att ha egen personal. Det är glädjande.

Arne Stepanov flaggar också för en fortsättning.
– Vi vill ha ännu mer egen personal och är nöjda med den här processen. Så det blir med stor sannolikhet en uppföljning.