Cyklist fick värja sig för spelgalen tjäder

Borås Artikeln publicerades

Triatleten och boråsaren Göran Magnusson var i går nära att få sig en omgång av en spelgalen tjädertupp. BT:s fotograf Lars-Åke Green befann sig av en slump på plats och fångade händelseförloppet på bild.

Med cykeln mellan sig och fågeln lyckades Göran Magnusson till slut värja sig från utfallen.

BT har den senaste veckan fått ett flertal rapporter om en spelgalen tjädertupp i skogarna mellan Äspered och Dalsjöfors. På väg hem från ett annat jobb fick BT:s fotograf syn på den argsinta fågeln en bit in på en skogsväg.

Efter att ha stannat, gått ur och tagit några bilder tyckte tjädern att det fick vara nog med uppmärksamhet. Med uppspärrade vingar och karaktäristiskt kluckande spelljud närmade sig fågeln fotografen och reportern som tog det säkra före det osäkra och satte sig i bilen, som fick sig en omgång.

Det var då elitmotionären och triatleten Göran Magnusson kom farande på sin träningscykel och stannade till för att bevittna anfallet. Då bytte fågeln fokus och riktade in sig på cyklisten i stället.

I stället för att fly ställde sig Göran Magnusson bakom sin cykel och lät fågeln hacka på ramen och vattenflaskan.

Fågeln gav sig inte utan fortsatte göra utfall. Till slut fick Göran Magnusson mota bort fågeln med cykeln. Först vid tredje försöket var tjädern utom räckhåll och motionären kunde hoppa upp på sin cykel och fly.
– Jag har jobbat som fastighetsmäklare tidigare och varit ute för spelgalna tuppar flera gånger, säger Göran och skrattar gott åt det hela.

Under en träningsrunda i löparspåret för några år sedan råkade han dessutom ut för en argsint älg.
– Den gick till anfall när jag skulle mota bort den och jag fick fly in i skogen. Men jag tänkte att det är ju älgen som ska vara rädd för mig och inte tvärt om, så jag sprang emot den och försökte skrämma den. Då sänkte den huvudet på nytt och kom emot mig så jag fick fly in i skogen en andra gång. Efter det tog jag en ordentlig omväg runt älgen, säger Göran.