Bygglov sökta för No Limit-målningar

Borås Artikeln publicerades

Snart är det upp till politikerna att fatta beslut om fasadmålningarnas framtid. Nya bygglovsansökningar har nu lämnats in.

– Vi har lämnat in ansökningar för tillfälliga bygglov i fem år, men det är inte säkert att de finns kvar så länge. Men vi vill i alla fall att de är kvar under nästa No Limit, säger Stina Hallhagen, projektledare för No Limit i Borås.

De nya ansökningarna gäller samtliga fasadmålningar, samt ytterligare en vägg som sedan tidigare är godkänd men som inte använts i årets gatukonstfestival.

Planerna för No Limit 2015 är i full gång. Projektgruppen vill se ytterligare målningar på ett par väggar i staden, men siktar också in sig på alternativ gatukonst. No Limit 2015 ska hållas i september nästa år.

– Vi kan ju inte måla på alla väggar i staden förstås. Alternativ konst kan vara att någon målar på en väg eller en trappa. Det kan vara stickat och virkat, att man hänger upp saker, installationer, säger Stina Hallhagen.

De guidade visningarna har varit populära och välbesökta. I år arrangerades de oktober månad ut och det finns vissa planer på att ta upp dem igen framåt våren nästa år, möjligen i april.

– Det var ju inte bara boråsare som kom utan även människor från andra länder. Man kan ju alltid hämta en karta och gå själv också om man inte vill gå en guidad visning.

Bygglovsbeslut fattas i samhällsbyggnadsnämnden och det är än så länge oklart vid vilket sammanträde de här ärendena kommer upp.

– Det här ska naturligtvis gå genom nämnden. Det är en viktig principiell fråga för stadens politiker att ta ställning till, säger Anders Engberg, bygglovschef i Borås stad.