"Bussarna måste bort från Södra torget"

Borås Artikeln publicerades

Olyckan var inte oväntad. Nu vill busschaufförer och politiker se en förändring.

– Bygg en riktig terminal så att folk inte springer bland bussarna, säger föraren Peter Johansson.

– Bussarna måste bort från Södra torget, säger ansvarige politikern Morgan Hjalmarsson.

Tillståndet för den kvinna som blev påkörd av en buss på Södra Torget på påskdagen bedömdes under tisdagen som stabilt. Hon vårdas fortfarande på Sahlgrenska sjukhuset.

Olyckan har väckt starka känslor. Det diskuterades livligt i busschaufförernas lunchrum i går. Tankarna gick givetvis till den skadade kvinnan och diskussionen rörde vad som kan förändras för att höja säkerheten på Södra torget.

De som BT talade med var rörande överens.

Något måste göras åt situationen på Södra torget.

– Vi har varnat för det här länge. Som det är nu fungerar det inte, säger Peter Johansson och får medhåll av kollegorna Kim Kallin och Jonas Persson.

De anser att Södra torget som det ser ut i dag är opassande som knutpunkt. Av flera skäl.

? Det är för litet. Antalet avgångar har ökat de senaste åren och därför trängs allt fler bussar på torget. Det ökar risken för olyckor.

? Det är fritt fram för fotgängara att korsa torget hur man vill. Det ökar också risken för olyckar likt den som skedde i söndags.

Chaufförernas förslag är enkelt.

Bygg en terminal där folk går på bussarna inifrån och minska antalet turer för att slippa alltför många bussar i rörelse samtidigt.

– Och man behöver inte nödvändigtvis utgå från Södra torget. Man skulle kunna bygga en riktig terminal vid resecentrum som i Göteborg och Alingsås där alla passagerare måste gå på inifrån, säger Johansson.

Chaufförernas fackförbund, Kommunal, reagerar såhär:

– Chaufförerna är vana att köra i den här miljön nu. De är också medvetna om att det inte går att göra åt det. Vi har kontinuelig kontakt med gatukontoret, men det blir ju aldrig som vi tycker ändå, säger Jerry Hagberg, fackordförande på Kommunal.

Morgan Hjalmarsson är ansvarig för trafikfrågorna i kommunstyrelsen. Han har en klar uppfattning om vad som behöver göras.

– Bussarna måste bort från Södra torget. Resecentrum och området kring Borås central borde kunna bli en bra knutpunkt för både fjärr- och lokalbusstrafik, säger han och fortsätter:

– Möjligen bör vi också prova att hitta en lösning med några knutpunkter för bussarna i centrum.

Men även om läget är kritisk dröjer det innan något händer med busstrafiken.

– Det kan ta något år innan vi hittat en lösning på det här problemet. Minst. Förhoppningsvis kan vi ha något klart 2010, säger Hjalmarsson.