BT är årets lokala mediehus 2017– nu siktar vi framåt

Sjuhärad Artikeln publicerades

Borås Tidning blev årets lokala mediehus 2017. Det tackar chefredaktör Eklund alla BT-läsare för.

Borås Tidning fick pris som Årets Lokala Mediehus 2017. Det kändes bra och, i all ödmjukhet, helt riktigt. Juryns ord om BT:s starka lokala förankring och relevanta journalistik ger oss ett kvitto på att vi har lyckats med vår målsättning: Att vara en lokaltidning som berättar Sjuhärads historia varje dag, i alla våra kanaler.

Så vi gläds åt priset och tackar er, våra läsare, för att vi fick det. Det är ju i dialog med er vi skapar BT:s journalistik. Utan era tips, åsikter, kritik och beröm skulle vi famla i mörkret.

Och vi skulle inte ha blivit Årets Lokala Mediehus.

Men 2017 är snart över. Dags att glömma gamla framgångar och sikta framåt. Svensk lokaljournalistik har de senaste åren fått en orättvis krisstämpel på sig. Visst, den digitala revolutionen innebär nya utmaningar även för mediebranschen. Men ingenting tyder på att vi inte är redo för de utmaningarna:

Vår nyhetssajt bt.se lockar runt 200 000 unika besökare varje vecka.

Vår e-tidning, eBT, öppnas av cirka 25 000 läsare de dagar vi inte kommer ut i pappersform.

Vår papperstidning är fortfarande en av de som håller upplagan bäst i Sverige, för närvarande har vi cirka 37 000 prenumeranter.

Vi prövar nya grepp. Exempelvis var den kriminalpodd som vi lanserade förra julen en gigantisk succé. De sju avsnitten om det tragiska och fasansfulla mordet på Reijo Daag för 40 år sedan har laddats ner 300 000 gånger.

Jag kan utlova en ny podd om en mycket uppmärksammad händelse. Den presenterar vi i vår. Håll utkik efter den!

Men det viktigaste jag vill förmedla så här på julafton är att vi kommer att fortsätta göra det som är vår främsta uppgift och det som vi är bäst på – att producera relevant lokal journalistik. Nyheter, avslöjanden, analyser, kommentarer – det är vår kärnverksamhet och har så varit i 191 år.

Häromveckan presenterade Göteborgs universitets SOM-institut en undersökning som visade att vi har våra läsare med oss i det arbetet. Via en bred enkätundersökning har man mätt vad människor som bor i Västsverige är oroade för inför framtiden – det gällde till exempel miljöförstöring, främlingsfientlighet, terrorism och arbetslöshet. Men det gällde också ”försämrad lokaljournalistik”.

Det visade sig att just en ”försämrad lokaljournalistik” var det som människor oroade sig minst för. För att man inte bryr sig? Tvärtom. En stor enkätundersökning som Linnéuniversitetet har gjort med bland andra läsare av Borås Tidning visar att närmare 80 procent av de tillfrågade tycker att lokaltidningen hjälper dem att känna ”att de är en del av det lokala samhället”. Så den lokala morgontidningen har alltjämt en stark ställning hos läsarna – och de är uppenbarligen inte oroliga för att vi ska överge dem.

Dessutom: Just Sjuhärad var det område i Västsverige där förtröstan på den lokala journalistiken var som störst. Det är vi på Borås Tidning, Sjuhärads största nyhetsorganisation, extra nöjda med.

Så igen, tack för att ni litar på oss! Ett sätt för oss att tacka lite extra är just dagens BT som helt, enligt en tradition som har hunnit bli sex år, bygger på era önskningar. Hoppas ni blir nöjda med resultatet.

God Jul!