Annons

Brorström: ”Djupt olyckligt och tråkigt”

Högskolerektorn Björn Brorström känner inte igen bilden om tystnadskultur och trakasserier, men tar Kajsa G Erikssons och Lena Berglins upplevelser på allvar.
– Att de har upplevt det så är djupt olyckligt och tråkigt, säger han.
Borås • Publicerad 7 december 2017 • Uppdaterad 8 december 2017
Foto: Jan Pettersson

Akademiuppropet var en av många branschprotester mot sexuella trakasserier och övergrepp. 2 400 kvinnor skrev på. Det fick Björn Brorström att skriva ett blogginlägg om att Högskolan i Borås har nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Kajsa G Erikssons och Lena Berglins upplevelser talar om det motsatta, att det finns en tystnadskultur inom Textilhögskolan som skyddar de som begår trakasserier.

Annons

– Min bild av högskolan i sin helhet är att det inte är så, utan att det finns en öppenhet. Vi jobbar med värdegrund och lika villkor och driver på med de frågorna, säger Björn Brorström.

Han tillägger:

– Sedan är det medarbetare som har en annan upplevelse och det tror jag på. Jag tycker det är djupt olyckligt och tråkigt. Det vi kan göra är att prata om det.

Men det upplevs att det finns en tystnadskultur inom modedesign som gör det svårt att anmäla.

– Jag ser inte någon sådan tystnadskultur, utan står i allra högsta grad för att det ska vara högt i tak.

– Men det är den bilden du har fått och det är viktigt att akademin, och sektionen för design, arbetar övergripande med sina värdegrundsfrågor.

Hur allvarligt ser ni på om en lärare har en sexuell relation med en student?

– Det är mycket olämpligt.

Vad får en sådan lärare för repressalier?

– Det kan jag inte svara på generellt. Det kan vara många olika omständigheter, men det är klart att det inte är lämpligt.

Annons

Har det förekommit de senaste åren?

– Inte vad jag kan påminna mig om nu. Det kan säkert ha förekommit, men kan inte komma på något på rak arm.

Han avslutar med att konstatera att akademiuppropet inte var oväntat.

– Vi har speciella relationer i våra organisationer, bland annat mellan lärare och elever. Så jag är inte förvånad, men det är väldigt beklagligt. Och vår organisation är inte förskonad.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons