Bråda dagar för butiker inför kontantskifte

Borås Artikeln publicerades
Ännu har myntautomaten på Ica Maxi i Borås inte mycket att göra. Innan kontantskiftet den 30 juni lär den få mer att stå i, menar kassaledaren Åse Eliasson.
Foto:Niclas Liljenby
Ännu har myntautomaten på Ica Maxi i Borås inte mycket att göra. Innan kontantskiftet den 30 juni lär den få mer att stå i, menar kassaledaren Åse Eliasson.

Då flera sedlar och mynt snart blir ogiltiga får stadens myntautomater mycket att stå i.

"Vi lär ha ett högt tryck på kunder som kommer med sina spargrisar", säger kassaledaren Åse Eliasson på Ica Maxi.

Den 30 juni blir alla gamla mynt utom tiokronor ogiltiga. Likaså de gamla 100- och 500-kronorssedlarna. De nya mynten och sedlarna introducerades den 3 oktober ifjol, och nu är det alltså dags för Riksbanken att samla in de tidigare varianterna.

Mindre än två veckor innan de gamla kontanterna tappar sitt värde har myntautomaten på Ica Maxi inte mer att göra än vanligt. Det lär det bli ändring på desto närmre slutdatumet stundar, menar butikens kassaledare Åse Eliasson.

– Vi lär ha ett högt tryck på kunder som kommer med sina spargrisar dagarna efter midsommar. Vi har redan börjat märka att det är något vanligare med kunder som kommer in med en tung påse mynt i handen, säger hon.

Det finns ingen gräns för hur många mynt kunden kan låta automaten svälja. Däremot har man satt en gräns på högst 25 mynt per köp i kassorna.

– Våra kassasystem ger endast ut nya mynt. Får vi in för många gamla måste vi tömma allt för ofta vilket tar tid från det vanliga arbetet.

Som många andra butiker med myntautomat tar Ica Maxi ut en mindre avgift för de som brukar maskinen.

– Det kostar tid och pengar för oss att hantera den här tjänsten. De flesta kunder har förståelse för att vi tar betalt tycker jag, säger Åse Eliasson.

Då BT besöker butiken under torsdagsförmiddagen står myntautomaten utan arbetsuppgifter. Än har inte rushen börjat.

– Snart lär den få fullt upp, det är jag säker på.

Fakta

Kontantskifte

Alla gamla mynt utom tiokronan blir ogiltiga att handla med den 30 juni 2017. Likaså de gamla 100- och 500-kronorssedlarna.

Sista insättningsdag vid bank är den 31 augusti för de gamla en-, två- och femkronorna. För de gamla 100- och 500-kronorssedlarna gäller den 30 juni 2018.

Källa: Riksbanken

Visa mer...