Boråsungdomar inför valborg: ”Bra att föräldrar säger nej till alkohol”

Borås Artikeln publicerades

I dag är det valborgsmässoafton, en dag som innebär alkoholpremiär för många unga.

Forskningen visar att föräldrarnas attityder till alkohol har stor betydelse för ungdomarnas drickande. BT har träffat fyra elever från den avgående teknikklassen på Sven Eriksson-gymnasiet och pratat om alkohol och föräldrarnas syn.

På torsdagen har valborgsfestandet på Sven Erikssongymnasiet redan dragit igång för fullt. En knapp tredjedel av klassen har orkat sig till skolan. Victor Johansson, Johanna Abrahamsson, Evelina Edvinsson Engström och Adam Augustsson är alla myndiga och får dricka alkohol. Trots att alla utom Johanna hade sin första fylla innan de fyllt arton tycker de att föräldrarna ska ha en restriktiv syn på alkohol.

– Det är oansvarigt om föräldrarna accepterar att man dricker, säger Evelina.

– Det blir som att de inte bryr sig, fyller Johanna i.

Johanna drack ingenting innan hon var 18. Hon hade en överenskommelse med sina föräldrar att om hon höll sig borta från alkohol skulle hon få körkortet betalt.

– När jag varit på fester har det ju varit påtryckningar från kompisar. De har sagt saker som "du får inte sitta i den här soffan om du är nykter". Det har ju hänt att de inte ringt mig, just för att jag inte druckit, säger hon.

Kommunens mål är att ingen ska dricka innan de fyllt arton. Åsa Skytt är drogförebyggande samordnare på Borås kommun. Hon menar att ett stort ansvar ligger på föräldrarna och andra vuxna.

– Det är viktigt att prata med ungdomarna om alkohol. Man får förklara med värme och tydlighet att det inte är okej. Det är inget hundraprocentigt vaccin men det hjälper, säger hon.

Det är inte fastställt i vilken utsträckning föräldrarnas egna alkoholvanor spelar roll. Men viktigast, menar hon, är att inte på något sätt uppmuntra de unga att dricka.

– Att köpa ut blir ju en signal att ungdomen får dricka. Även om ingen blir full på en cider eller nån folköl så ger det ju signalen att det är okej. Samma sak är det att bjuda, det blir ju också ett tillåtande, säger Åsa Skytt.

Ungdomarna från teknikklassen är inne på samma linje.

– Det fungerar inte. Om man köper så blir det snarare att man uppmuntrar dem att dricka, menar Victor.

– Jag har kompisar som får av sina föräldrar. Men då dricker de ju alkohol som de får av andra också, lägger Johanna till.

Ofta kan föräldrar uppfatta det som ett problem att prata om sina egna erfarenheter av alkohol i och med att de kanske själva började dricka i tidig ålder. Ändå tycker Åsa Skytt att föräldrar ska vara ärliga inför barn om de undrar, något som Evelina håller med om.

– Om man gjort nåt dumt och de har berättat om sig själva när de var unga, då känner man ju att de förstår en och att man kan prata med dem, säger Evelina som drack första gången i fjortonårsåldern.

Den bästa vägen är, enligt ungdomarna i teknikklassen, att föräldrar för att sända tydliga signaler inte tolererar någon form av drickande.

– För mina föräldrar har det varit helt förbjudet och det tycker jag är väldigt bra, säger Evelina.

– Hur har det funkat då?!

– Jag tror det handlar om hur man är som person, svarar hon med ett skratt.