Boråsfirma lät ryska arbetare bo i källare

Borås Artikeln publicerades

I en källare på Norrby bodde ryska byggjobbare som tjänade mellan 9 000 och 10 000 kronor i månaden.

Det är bara ett av flera fall med lågavlönad arbetskraft från öst som nu avslöjas i Borås.

– Jag är positiv till ett öppnare Europa. Men idag stöter vi ibland på något som liknar utnyttjande av människor, säger förre moderate riksdagsledamoten Ulf Sjösten i Borås.

Han har numera återgått till sitt gamla jobb som kriminalinspektör och utreder ekobrott.
Mannen som ansvarade för byggnadsarbetarna på Norrby har erkänt bokföringsbrott.
Men Ulf Sjösten och hans kollegor på ekobrottsmyndigheten i Borås möter ständigt nya fall där billiga jobbare från öst verkar förknippat med skattefiffel, usel bokföring och dåligt arbetarskydd.

– Ja, det kan vara väldigt utbrett. Jag har en hel pärm full med tips och utredningar avlöser varandra, berättar Thomas Yngwe som också är kriminalinspektör på myndigheten.

Tips och spaning ledde till källaren där ett tiotal ryssar och balter bodde. En man med förflutet som militärflygare i Ryssland kan ha varit något slags arbetsledare.
Han kom dit på morgnarna, delade ut arbetsorder, såg till att jobbare skjutsades till byggen och sedan tillbaka på kvällarna.
På pappret lejdes de av en Boråsfirma som slarvade med redovisning av skatter eller löner. Arbetarna fick pengar insatta på bankkonton, men inga specifikationer om att skatter betalats i Sverige eller deras hemland.

I förhör berättade de om löner på högst 1 000 euro i månaden och andra villkor:

– Jag arbetar ensam med fasaden på en villa. Jag blir skjutsad dit och lämnad, sa en arbetare som tänkte stanna i Borås fram till jul.

Nyanlända jobbare kunde en kväll hämtas på Landvetter och morgonen därpå transporteras till något bygge. De visste knappt var de var eller vem de jobbade åt.
Det var dåligt med arbetarskydd och trygghet. Men klagomål hade inneburit förlorat jobb och inkomst.
Ekobrottsmyndigheten i Borås samarbetar nu bland annat med Byggnads och Arbetsmiljöverket för att komma åt avarter.

– 20 mil från svenska gränsen lever människor under helt andra villkor än här. Jag anser inte att vi ska utnyttja deras situation om de kommer hit, säger Ulf Sjösten.

Som politiker har han varit för EU och ett öppnare Europa:

– Jag sågar inte EU. Det ska vara konkurrens, men på justa villkor och under jämförbara betingelser. De stora skillnaderna inom EU kan medföra att människor i trångmål och beroendeställning blir utsatta.