Boråsare sålde musik - spårades av FBI

BORÅS Artikeln publicerades

En 25-årig man från Borås åtalas för brott mot upphovsrättslagen efter att ha sålt outgiven musik till DJ:s världen över.

Det är musikjättarna Universal, Sony och Warner Brothers som ligger bakom stämningsansökan.

Ärendet började i USA där den amerikanska myndigheten FBI spårade ett antal chattloggar och uppgifter om insättningar hos betaltjänsten Paypal.

De tog kontakt med svenska myndigheter i december 2012 och ansökte om rättshjälp.

– De gjorde en viss bevissäkran i USA och såg att ett av spåren gick till Sverige. Sedan har vi startat en egen förundersökning i Sverige, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare.

25-åringen åtalas för brott mot upphovsrättslagen för att under åren 2011-2013 ha överfört ett flertal musikverk till allmänheten genom olika former av försäljning.

– Köparna är inte identifierade, det jag påstår i åtalet är att han har sålt till personerna bakom de här användarnamnen eller mejladresserna. Det är bland annat DJ:s som har köpt, säger Fredrik Ingblad.

Låtarna har någon kommit över genom att hacka sig in på artisternas eller skivbolagens mejlkonton, och där fått tag på outgivet material. Det handlar om musik från flera kända hiphop- och R&B-artister såsom Nicki Minaj, Nas, Chris Brown och Mary J Blige. Åklagaren kan dock inte knyta den åtalade 25-åringen till detta.

– Dels är det låtar som har släppts senare, det kan handla om allt ifrån ett par veckor till ett halvår senare. I vissa fall har de inte släppts alls, det kan handla om demoex eller liknande, säger Ingblad.

25-åringen förnekar brott, att han sålt olovligt åtkomna låtar. I förhör har han berättat att han fått tag i låtarna från andra personer och sedan sålt dem vidare.

Bakom åtalet ligger en otroligt omfattande utredning, med en förundersökning på hela 332 sidor. Något skadeståndsanspråk från skivbolagen finns dock inte med.

– Nej, men som målsägande har man alltid möjlighet till det senare, säger Fredrik Ingblad.

Boråsaren åtalas också för häleri för att vid 53 tillfällen mellan maj 2011 och juli 2013 mottagit sammanlagt 16 470 US-dollar, drygt 130 000 svenska kronor, i betalning för musikverken till ett Paypal-konto - och därefter vidarebefordrat pengarna till sitt svenska bankkonto.

– Det som gör att det har ett visst allvar i sig, enligt min mening, är att det handlar om låtar som någon fått tag i genom att hacka sig in i mejlkonton - och att det åtkommits innan de har släppts eller kanske inte ens skulle ha släppts. Då blir skadan större för den som äger rättigheterna till låtarna, säger Fredrik Ingblad.

Straffskalan för brottet är från böter till två års fängelse.

– Var det här landar vet vi först när rättegången börjar och alla fakta kommer fram.