Boråsare fick tio år för kokain i Dubai

Borås Artikeln publicerades

En boråsare som greps med ett stort parti kokain i Dubai har nu dömts till tio års fängelse, uppger nyhetssajter i Förenade Arabemiraten.

Mannen stoppades i tullen, där han påstod att båda benen var brutna och gipsade.

Boråsaren i 50-årsåldern togs åt sidan för kroppsvisitering och undersökning med metalldetektor.

– Jag noterade att han hade något hårt runt båda benen och han sa att de var brutna. De var gipsade men inte runt knäna så han kunde röra dem och förbanden verkade inte så proffsiga, säger tulltjänstemannen Abdullah Hassan till en lokal nyhetssajt.

Det visade sig att mannen hade cirka sex kilo kokain tejpat runt benen.

BT har tidigare berättat att han och en annan boråsare i samma ålder greps då deras flyg från Brasilien i mars mellanlandade i Förenade Arabemiratens största stad Dubai.

Landet har nolltolerans mot knark och mycket stränga straff mot narkotikabrott.

Den nu dömde mannen har suttit inlåst i häkte och fängelse sedan dess, men den andre boråsaren släpptes i slutet av maj.

– Till min kompis sa dom "Your life is gone" och till mig att jag skulle få åka hem, berättade han när BT i somras mötte honom efter frigivningen och återkomsten till Borås.

– Det är för jävligt där nere. Jag hoppas han överlever, fast jag vet inte om han klarar det, sa han om sin kompis.

Mannen som fick tio års fängelse dömdes även till höga böter och utvisning efter avtjänat straff.

Enligt nyhetssajter i Förenade Arabemiraten skulle han få 20 000 kronor för att smuggla in kokainet som skulle gömmas på en toalett på flygplatsen.

Men mannen fastnade i tullen direkt han landat och gjort entré i landet via terminal 3 på den internationella flygplatsen i Dubai.

Båda boråsarna är kriminellt belastade med missbruksproblem, som försörjt sig på socialbidrag.

– Jag blev bjuden på resan och den andre betalade. Jag har ingen aning om var pengarna kom ifrån och det var väl inget jag frågade om, har mannen som släppts fri förklarat för BT.

Han sa sig inte veta någonting om kokainet:

– Jag vill att det ska komma fram att jag inte gjorde någonting i Dubai. Dom röntgade mig och kollade övervakningskameror och en massa annat. Jag hade inte suttit här i dag om jag haft minsta lilla skit på mig.