Boråsare fast med stort kokainparti i Libanon

Borås Artikeln publicerades
Här på flygplatsen Rafik Hariri i Beirut slutade resan för boråsaren. Nu sitter han häktad i Beirut som misstänkt för kokainsmuggling.
Foto:Hussein Malla
Här på flygplatsen Rafik Hariri i Beirut slutade resan för boråsaren. Nu sitter han häktad i Beirut som misstänkt för kokainsmuggling.

En boråsare som greps med ett stort parti kokain på flygplatsen i Beirut har häktats i Libanon för narkotikasmuggling. Han kom från Brasilien och tros ha ställt upp som knarkkurir.

När boråsaren mellanlandade på Rafik Hariri International Airport hittade tullen många kilo misstänkt kokain i hans bagage.

30-åringen är den tredje boråsare som i år gripits i Mellanöstern för narkotikasmuggling från Brasilien.

Alla tre har kända missbruksproblem. Både personer som känner till männen och polis med inblick i narkotikabrottslighet tror att de lockats med fria resor och uppehälle, samt pengar om uppdragen lyckas.

Utrikesdepartementet bekräftar att ett gripande skett i Libanon, troligen i början av september.

– En man i 30-årsåldern sitter frihetsberövad där. Han är hemmahörande i Västsverige och misstänkt för narkotikabrott. Mycket mer vet vi inte, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

– Vi är inte 100-procentigt säkra, men enligt uppgifter vi fått är det en boråsare som är känd av oss, säger Magnus Dahl vid Grova brott i polisområde Älvsborg.

Nyhetssajter i Libanon berättar att mannen i bagaget hade tolv platsbehållare som innehöll nära 19 kilo kokain i pastaform. Men det kan ha varit uppblandat eller maskerat med annat så att vikten på narkotikan är lägre.

Han hade flugit från Brasilien, via Addis Abeba i Etiopien och Kairo i Egypten till Beirut. Slutmålet var Sverige.

BT har tidigare berättat att två boråsare i 50-årsåldern i våras greps då deras flyg från Brasilien mellanlandade i Förenade Arabemiratens största stad Dubai. En av dem hade sex kilo kokain lindat i bandage runt benen och har nu dömts till tio års fängelse.

Den andre släpptes ur häkte i slutet av maj och fick återvända till Sverige.

– Vi får ibland information om att personer erbjuds att göra sådana här resor och ofta är det personer i missbrukarkretsar. Men det är inget vi kan styrka eller avfärda, säger Magnus Dahl.

Att anlita sådana kurirer är inte riskfritt för dem som värvat dem, men den stora vinsten på en lyckad resa kan uppväga svinnet om en och annan åker fast.

Kurirer har fått 40 000 kronor efter en lyckad resa, enligt uppgifter till BT.

– Det är i så fall otroligt dåligt betalt med tanke på riskerna, anser Magnus Dahl och nämner boråsaren som fick tio år i Dubai.