Boråsare åtalas för grova sexövergepp på flicka

Borås Artikeln publicerades

En ung boråsare åtalas för flera grova våldtäkter mot en 14-årig flicka och ett övergrepp ska ha filmats av en kompis till honom.

Boråsaren, som är i 20-årsåldern, misstänks även för att ha varit mycket brutal mot flickan vid ett av de tillfällen då han våldförde sig på henne.

Han anklagas för att ha tagit stryptag så att hon inte kunde andas och övergreppet ska ha fortsatt trots att flickan försökte få honom att sluta för att det gjorde ont.

Det var den våldtäkten som filmades.

Den unge mannen lovade flickan pengar, sprit och cigaretter. Han ska också ha betalat henne på det sättet för att hon hade sex med en kompis till honom.

Boråsaren, som suttit häktad sedan slutet av januari, nekar till allt han misstänks för:

– Våld har inte förekommit och inte heller betalning i någon form, säger försvararen Jan Elgmark.

– Han känner inte till att någon annan skulle ha filmat eller att en kamrat skulle ha haft sex med henne mot betalning, tillägger advokaten.

Kammaråklagare Robert Beckard har väckt åtal för grov våldtäkt mot barn och koppleri.

Att ha sex med någon som inte fyllt 15 år är i princip alltid straffbart.

– Min klient medger att han haft sex med flickan. Men som han uppfattar det var hon 16 år, säger försvararen Jan Elgmark.

Åklagaren anser att våldtäkterna ska bedömas som grova eftersom det handlar om upprepade övergrepp och för att våld förekommit. I åtalet skriver han om hänsynslöshet och råhet.

Brotten ska ha begåtts vid flera tillfällen under förra året. Första gången i en skogsdunge nära sjukhuset och sedan i en bostad i Borås.

Mannen och flickan fick kontakt när de chattade på nätet.

– Sedan möttes de i det verkliga livet och det känns som om han utnyttjade hennes utsatta situation, säger åklagaren Robert Beckard.

Ett av hans bevis är utskrifter av chattar mellan flickan och den åtalade.

– Av dem framgår tydligt hans avsikter och vad han ville och där utlovar han även belöning för sexuella tjänster.

Enligt flickan var de enbart bekanta som träffades då och då. Men den åtalade har sagt att de hade ett förhållande under någon månad.

– Det konstiga är att han hävdat att han att inte visste hur gammal hon var, att han trodde hon var betydligt äldre. Om de verkligen hade ett förhållande så borde han ju känna till hennes ålder, anser Robert Beckard.

Rättegången planeras i början av nästa vecka.