Bilder: Nytt jätteverk i centrum av känd satirtecknare

BORÅS Artikeln publicerades
Med färgburk i stället för tuschpenna i handen skapade satirtecknaren i helgen ett cirka 30 kvadratmeter stort verk på graffitiväggen på Norrby.
Foto: Privat
Med färgburk i stället för tuschpenna i handen skapade satirtecknaren i helgen ett cirka 30 kvadratmeter stort verk på graffitiväggen på Norrby.

Ett 30 kvadratmeter stort verk med udden riktad mot makten pryder nu graffitiväggen på Norrby. Satirtecknaren Max Gustafson har tagit sin konst ut på gatan.

Konstnären numera bosatt i Borås, och som främst tecknar satiriska bilder som publiceras och sprids på nätet, tog i helgen fram graffitiburkarna i stället för tuschpennan.

– Jag gillar att uttrycka mig på många olika sätt och vill inte vara begränsad till en viss form. Dessutom är jag uppväxt med graffitikulturen, och har de senaste två åren börjat köra mer av min konst på vägg, säger Max Gustafson.

Ihop med sin dotter och vännen Johan Johansson skapades det cirka 30 kvadratmeter stora verket med texten ”Makteliten”, tillsammans med en kostymprydd figur som upplyser om att ”tre personer äger lika mycket som halva Sveriges befolkning”.

Även dottern hjälpte till att måla.
Foto: Privat
Även dottern hjälpte till att måla.

Vad vill du säga med det här verket?

– Jag vill påminna om vad ojämlikheter i samhället kan skapa i form av ökad rasism och fattigdom, bland annat. Det här är frågor jag vill och hoppas att folk tar på allvar.

”Jag satt ju inte och tecknade på dagis för att få likes på Facebook liksom”

Vad är skillnaden på att skapa ett digitalt verk mot ett fysiskt?

– Spridningsmässigt är det svårt att säga, om jag gör en digital bild som ligger helt ”rätt” i tiden kan den ju bli jätteuppmärksammad. Samtidigt får uppmärksamhetskicken inte ta överhanden – jag satt ju inte och tecknade på dagis för att få likes på Facebook liksom.

– Ens brinnande intresse för att måla och skapa är det viktiga. Det spelar mindre roll om det är på en vägg eller i form av en bild på sociala medier, säger Max Gustafson.

Den fria graffitiväggen på Norrby innebär att vem som helst kan använda utrymmet som målarduk.

Är du rädd för att det ska målas över snart?

– Nej, det är något man räknar med på en sådan här yta. Men varje dag ens eget konstverk få vara kvar är ju en liten fjäder i hatten.

Max Gustafson, satirtecknare.
Foto: Lars-Åke Green
Max Gustafson, satirtecknare.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.