Borås första Pride officiellt igång

Borås Artikeln publicerades
Den Stockholmsbaserade dragshowgruppen Diamond Dogs tog över scenen på Stora torget efter att Borås Pride 2016 officiellt invigts under torsdagskvällen.
Foto:Anders Robertsson
Den Stockholmsbaserade dragshowgruppen Diamond Dogs tog över scenen på Stora torget efter att Borås Pride 2016 officiellt invigts under torsdagskvällen.

Kärlek, mänskliga rättigheter, fest och glädje. Med de orden invigdes Borås första Pride, och det är många som hoppas och jobbar för att de orden ska genomsyra resten av festivalen.

Bildspel: BT:s fotograf Anders Robertsson på Stora torget:

Live-published photos and videos via Shootitlive

”Borås ska vara ett öppet, tolerant och accepterande samhälle där likheter och olikheter ses som tillgångar och ingen ska diskrimineras. Det är Borås stads önskan att Borås Pride 2016 ska fyllas med kärlek, mänskliga rättigheter, fest och glädje”, sade kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S) från scenen när han tillsammans med RFSL Borås och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin invigde den historiska festivalen.

– Det känns fantastiskt, säger han efteråt. Man märker vilken respons det har varit från boråsarna också, de man pratar med tycker det är otroligt roligt.

Några som trotsade det blöta vädret för att komma till invigningen var Robert Bergqvist och Niclas Nilsson.

– Vi är här för att stödja vår sak och ser fram emot en stor uppslutning de kommande dagarna, säger Robert Bergqvist.

– Och för att fira också. Det är jätteroligt att Pride har kommit till Borås, man känner en stolthet. Det är dags att visa upp mångfalden och allas lika värde, säger Niclas Nilsson.

Niclas föräldrar håller med.

– Jag tycker det är toppen, säger Mona Nilsson.

– Det kom några år för sent bara, säger Per-Olof Nilsson.

En av de som jobbat hårt för att Borås Pride blivit verklighet är RFSL Borås verksamhetsledare Therese Jacobzon. Det var när hon började sitt jobb den första februari i år som planeringen sattes igång.

– Det har gått fort, vi har haft väldigt bra samarbetspartners. Det var några nervösa timmar innan men nu är det bara lättnad och glädje, jag är nära till tårar, säger hon.

Både Per-Olof Höög och Elisabeth Ohlson Wallin gjorde historiska tillbakablickar i sina tal, och även Therese Jacobzon påminner om att det är steg som dessa som gör att samhällssynen på HBTQ-frågor fortsätter att förändras.

– Det var mycket glitter och glamour under invigningen men Pride handlar om så mycket mer än det. Det är ett påverkansarbete, och jag hoppas verkligen att folk går på föreläsningarna och utställningarna för att förstå att det i grund och botten är en fråga om liv och död.