Annons

Borås – en backhoppningsstad

Under åren 1980-1985 var Borås huvudstad för svensk backhoppning.
Borås • Publicerad 19 mars 2010
1980 talets backhoppningsstjärnor Tomas Jernkrook och Roger Karlsson, från IFK Borås, flankerar "Mr Backhoppning i Borås" Anders Blixt. Det var många festliga episoder och skrönor när bakhopparna underhöll deltagarna i Idrottshistoriska sällskapets årsmöte.
1980 talets backhoppningsstjärnor Tomas Jernkrook och Roger Karlsson, från IFK Borås, flankerar "Mr Backhoppning i Borås" Anders Blixt. Det var många festliga episoder och skrönor när bakhopparna underhöll deltagarna i Idrottshistoriska sällskapets årsmöte.Foto: PeGe Johansson

IFK Borås var bästa klubb och några unga killar chockade publiken med att ta SM medaljer, några backhoppare fick äran att åka runt i världen på de stora backhoppningstävlingarna. Bakom "undret från Borås" var ledaren Anders Blixt som själv startade sin karriär på 1960-talet , då det fanns en träbacke vid Elfsborgsstugan i Hestra.

När Idrottshistoriska sällskapet i Borås hade sitt årsmöte så var backhopparna hedersgäster och berättade om guldåren i Borås.

Annons

– Vi byggde en plastbacke på Ryaåsar. Det var en fantastisk tid, ett tag hade vi Sveriges bredaste backhoppningstrupp och våra killar gjorde 800 hopp i plastbacken innan snön kom. När vi kom till backtävlingarna i Norrland var vi överlägsna, då många kända backhoppare i eliten inte hoppade i plastbackarna. Det gjorde dock Norgeeliten som ofta var gäster på Ryaåsar och vi som hade Norge som träningskamrater, sa Anders Blixt.

– Jag började som sjuåring och vann min första tävling med ett hopp på fem meter. 1978 var jag en vältränad junior och vann junior-SM, 1983 vann jag senior-SM. Det var resor runt hela världen, till de stora tävlingarna. Idag har jag många glada minnen från backhoppningstiden, sa Tomas Jernkrook.

En stor del i IFK Borås framgångsrika år var Damklubben som varje år drog in några hundratusen till satsningen på elithopparna.

– De var fantastiska, det var faktiskt damerna som gjorde att vi kunde åka runt i Sverige och världen. Det kostade runt 300 000, det fanns inte några större sponsorer så det blev damernas insats som var grunden till våra framgångar. En annan sportslig anledning var nog att vi krävde att alla hoppare skulle hoppa med hjälm. Många andra backhoppningsledare fnyste åt våra unga pojkar som alla hade en enkel frigolithjälm, idag är det självklart med hjälm, sa Anders Blixt.

Den mest framstående IFK Boråshopparen blev unge Anders Daun som var med i OS i Calgary 1988. Det blev en sjundeplats i laghoppningen.

Under senare år, nu senast från OS i Vancouver, var Anders expertkommentator i TV-sändningarna från backhoppningen.

Idag är svensk backhoppning en skugga från storhetstiden, men Idrottshistoriska sällskapet i Borås fick en kul stund tillsammans med IFK Boråshopparna som var Sveriges främsta hoppare i början av 1980-talet.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons