Annons

Borås ändrar inte på rutinerna kring vargarna

Sättet som Borås Djurpark håller varg skiljer sig helt från Kolmårdens djurpark där vargarna fötts upp med nappflaska.
Borås • Publicerad 19 juni 2012
- Man kan inte jämföra en flaskuppfödd varg med en hund. En varg som passerat tonåren blir vild. Vargen är ett vilt djur, precis som lejonet, säger zoolog Daniel Roth vid Borås djurpark.
- Man kan inte jämföra en flaskuppfödd varg med en hund. En varg som passerat tonåren blir vild. Vargen är ett vilt djur, precis som lejonet, säger zoolog Daniel Roth vid Borås djurpark.Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green
- Förra gången vi var här fick vi se alla tio vargarna, säger Lars och Kerstin Eriksson från Färgelanda i Dalsland där man lever med vargar i naturen. Djurparksbesöket gjordes tillsammans med barnbarnen Viktor och Gustav Andersson från Vedum.
- Förra gången vi var här fick vi se alla tio vargarna, säger Lars och Kerstin Eriksson från Färgelanda i Dalsland där man lever med vargar i naturen. Djurparksbesöket gjordes tillsammans med barnbarnen Viktor och Gustav Andersson från Vedum.Foto: Lars-Åke Green
Foto: 
Foto: Lars-Åke Green

– Vi håller vargarna vilda. Det kommer aldrig fram till djurvårdare på det sättet, utan är mycket skydda. Dessutom har vi en annan säkerhetsrutin, säger zoolog Daniel Roth, Borås djurpark.

Solen lyser och Borås djurpark fylls av besökare. Det är familjer med sommarlovslediga barn, förskolegrupper och andra grupper som gör ett, för många obligatoriskt sommarbesök i parken. Djurparkståget kommer åkande och högtalarrösten informerar om vargar och björnar, järven och lodjuret, vilda stora rovdjur i Sverige.

Annons

Söndagens tragiska olycka vid Kolmårdens djurpark då en kvinnlig zoolog dödades av en vargflock, hänger som ett mörkt moln över den djurparken den här dagen.

– Det är extremt beklagligt det som har hänt, vi har ett nära samarbete med Kolmården. Det är klart att vi talar om det i dag, även om flera nog bearbetade det som hänt redan i går. Kvinnan som dog arbetade här som säsongsarbetare för många år sedan, säger Daniel Roth.

Han berättar om parkens säkerhetsrutiner som innebär att man alltid är minst två personer om man ska gå in i varghägnet.

– Vi går inte in annat än för att städa någon gång i veckan och det tar bara ett par minuter. Innan någon går in får vi arbetsledare alltid ett anrop på kommunikationsradion om att man går in. Det är ändå mellanstora rovdjur vi har att göra med. Vi ger dem mat var annan dag och ser till att de är friska.

– När vi var säkra på att valparna fötts, gick efter några dagar in i hägnet tillsammans med en veterinär och id-märkte och vaccinerade dem. Vargparet höll sig undan och det tog bara en kort stund att göra det.

Verksamheten vid Borås djurpark är inriktad på avel, vilket är det vanligaste bland djurparkerna. Därför hålls djuren vilda i avelsgrupper, med så liten kontakt med människan som möjligt. De enda djur i parken som besökarna får kontakt med är djuren i barnens lantgård och ponnyerna som används till ponnyridningen.

– Idén med flaskuppfödda vargar är att få en utbildningsdel i djurparkens verksamhet och idka folkbildning om vargar. Vi har inte valt det spåret, säger Daniel Roth.

När man flaskuppföder vargar, tas hannarna omedelbart efter födseln ifrån mamman och flocken och föds upp av en djurskötare. Men tam blir vargen aldrig.

– Du kan inte jämföra en varg med en hund. En varg som passerar tonåren blir vild. Vargen är ett vilt djur och blir precis som lejon vilda.

Något tillbud med vargar som liknar det i Kolmården har Borås djurpark inte haft. Men att gå in i en anläggning där stora rovdjur vistas är alltid förenat med en risk.

Annons

– Om en hotfull situation uppstår som skiljer sig från det vanliga så får man backa ut mycket försiktigt, säger Daniel Roth som beklagar den tragiska olyckan, men vill önskar en balanserad ton i efterdebatten och vill avdramatisera betoningen på arten varg. En tjur kan om det vill sig illa också stånga ihjäl en människa, men uppmärksamheten blir ju mycket större när det rör sig om ett rovdjur.

Hos besökarna vid varghägnet är dödsolyckan i Kolmården samtalsämnet hos flera som står och spejar in mot grönskan i hopp om att få se varg.

– Det här kommer nog att skrämma upp folk. Risken är att diskussionen om vargar kommer att öka. Vi har vargar som lever vilt i skogen där vi bor, men vi är inte rädda. Vargen flyr för människan. Det är något som gått snett i Kolmården, säger Lars och Kerstin Eriksson från Färgelanda som besöker djurparken tillsammans med barnbarnen Viktor och Gustav Andersson.

Och de får se vargen. Efter att ha spejat en stund börjar det röra sig i grönskan och hannen Aslan gör en lov nedför slänten och fram till vattnet, innan han kryper in i lyan där han och honan Usne har tre, nästan nyfödda valpar.

Olyckan på Kolmården Strax före klockan 11 på söndagsförmiddagen, 17 juni, gick den kvinnliga zoologen ensam in till de åtta vargarna i inhägnaden på Kolmårdens djurpark.Besöket var rutinmässigt, och gjordes för att upprätthålla kontakt med vargarna. Kvinnan hade en kommunikationsradio med sig.Den kvinnliga zoologen var sedan tre år anställd vid djurparken och hade fött upp den här kullen av vargar med nappflaska sedan de var små.Efter tio minuter började kollegorna reagera på att hon inte svarade på anrop och misstänkte att något inträffat.När kollegorna kom till platsen förstod de att hon var död.Larmet till SOS kom klockan 11.11.Först efter 30 minuter kunde man gå in i hägnet och hämta ut kvinnan, sedan vargflocken tvingats tillbaka.Olyckan rubriceras som en arbetsplatsolycka. Djurparken har tillsatt en utredning och ett kriscenter har upprättats. Alla "sociala" kontakter mellan vargar och personal på Kolmårdens djurpark har avbrutits.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons