Bluffar med kontorsmaskiner avslöjat på Södra Älvsborgs sjukhus

Borås Artikeln publicerades

Mannen påstod att han skulle serva dokumentförstörare på sjukhuset i Borås och lämnade saftiga fakturor för jobbet. Men det var en bluff och nu utreder polisen bedrägeri.

–Jag är ganska övertygad om att vi stoppat en person som skott sig på offentliga verksamheter där man i stressade situationer haft svårt att kolla vissa uppgifter, säger Jan-Ola Höglund, säkerhetschef på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS).
I onsdags fick flera avdelningar oanmälda besök av en 48-årig man som sa att han skulle se över dokumentförstörare. Han förklarade att han var tvungen att ta med dem och lämnade någon sorts kvitto. De skulle återlämnas dagen därpå.
Mannen verkade trovärdig och kunde verkligen prata för sig. Men sjukhuset hade inte beställt service och har inget avtal med firman som han uppgav.
Säkerhetschefen slog larm och när 48-åringen på torsdagen återvände med kontorsmaskinerna och osannolikt saftiga fakturor hölls han kvar tills polisen kom och hämtade honom till förhör.
Nu misstänks han för bedrägerier. Nyligen besökte mannen sjukhuset i Alingsås och tidigare har andra vårdinrättningar i regionen fått påhälsning, så i Borås fanns en viss beredskap.
När 48-åringen återkom till SÄS ville han ha underskrift på fakturor och det handlade om höga krav, från 6 000 till 21 000 kronor.
– Det är orimliga belopp med tanke på att nya maskiner kan kosta knappt 600 kronor, säger Jan-Ola Höglund.
– Vi kommer att gå ut med information om id-kontroll och annat när det dyker upp personer som påstår att de ska göra service eller liknande, tillägger han.
48-åringen, som hör hemma i Stockholmstrakten, förnekar brott. Han släpptes efter förhör.
–Bedrägerier kan vara svåra att styrka. Vi ska undersöka kontorsmaskiner för att se om man gjort något arbete på dem, säger utredningsbefälet Lars Björklund vid Boråspolisen.
SÄS och polisen tror att liknande händelser kan ha inträffat olika platser. Den som känner igen förfarandet kan tipsa polisen på nummer 114 14.