Blocken stänger dörren för SD: ”Förhandlar inte”

BORÅS Artikeln publicerades
Foto: Petter Trens

Sverigedemokraterna (SD) väljer att stå vid sidan av många kommunala beslut – i protest mot de andra partierna.

Dörren till de två blocken är dock fortsatt stängd för SD.

– Vår uppfattning är att vi samarbetar inte med SD. Vad som händer efter valet återstår att se, men vi är tydliga med att vi inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna i något avseende. Jag hoppas att allianspartierna är lika tydliga, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Inte heller kommunstyrelsens vice ordförande Annette Carlson (M) ser någon öppning för ett lokalt samarbete med SD från Alliansens sida.

– Allianspartierna har varit tydliga, ända sedan innan förra valet. Vi söker inget samarbete och vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna, säger Annette Carlson.

Ulf Olsson (S)
Ulf Olsson (S)

Både Olsson och Carlson tycker att det är svårt att bedöma var Sverigedemokraterna i Borås egentligen står på den politiska skalan.

– Det går inte alltid att veta vad de ens tycker internt. Ibland har det till och med blivit ändring från både nämnder och kommunstyrelse till det hamnar i fullmäktige. Jag vill egentligen inte spekulera i deras interna arbete, men de har ju röstat både med rödgröna förslag och med oss i de sakpolitiska frågorna, säger Annette Carlson.

Annette Carlson (M)
Annette Carlson (M)

Hennes känsla är att SD oftast röstar med de rödgröna i kommunstyrelsen och fullmäktige. Ulf Olsson vågar sig inte på en gissning innan BT avslöjar resultatet av kartläggningen.

– Det förvånar mig inte att SD agerar på det sättet. På nationell nivå är det tydligt ett parti till höger. På lokal nivå är de lite mer passiva så det är svårare att ha en uppfattning om dem, säger Ulf Olsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.