Bildextra: Här inviger prins Daniel Eva Hilds utställning

stockholm Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Prins Daniel höll paraplyet över skulptören Eva Hild från Sparsör, när hennes utställning invigdes på Djurgården.

Som belöning fick han en otippad present från Sjuhäradsbygden.

Sex stora metallskulpturer förgyller den kungliga skogen på Djurgården under hela sommaren, fram till 31 augusti.

De flesta boråsare känner nog igen den karakteristiska formen: de är skapade av Eva Hild från Sparsör.

När Prins Daniel invigde utställningen småregnade det, så han höll ett paraply över konstnären. Prins Daniel som har tagit initiativ till utställningen, spred flärd över invigningen och hade förtänksamt nog tagit med ett paraply.

– Men innan själva invigningen berättade han att han kollat väderprognosen. Det var noll procents risk för regn, berättar Eva Hild.

Vädrets makter var dock tämligen nådiga och visade sin sympati.

– Det höll upp under hela prins Daniels tal. Sedan kom det en stormby när mina gallerister talade och när jag själv talade sprack himlen upp och ljusnade.

Eva Hild hade med en present till den sportige och friskvårdsintresserade Daniel: ett par praktiska och oglamorösa snickarbyxor från hennes hemtrakter.

– Han är inte den förste som fått ett par snickarbyxor av mig. Sparsör är inte många som känner till, men lämnar jag över byxor från Fristad reagerar en del.

Eva Hild gillar också symboliken i gåvan.

– På invigningar kommer alla uppklädda. Till vardags går jag oftast i svettiga overaller, arbetsbyxor blir lite tillbaka till verkligheten.

Hur förklarade du din present för prins Daniel?

– Jag sa något om att han kunde dra på sig dem och hjälpa till nu när man renoverar både på Haga och slottet. Jag hoppas han nappade på det. Jag tror han gillade mitt förslag.

Möjligen kan byxorna ha varit för stora. Eva Hild:

– Jag måste säga att han verkar vältrimmad. Jag gav honom C 50 men han kan ha varit en 48:a.

Prins Daniel vandrade sedan runt med Eva Hild , njöt av hennes skulpturer och skyddade henne chevalereskt med sitt paraply.

– Han var väldigt avspänd och entusiastisk. Han berättade om sin dotter att hon går varje vecka i en kulturskola och att det roligaste hon vet är att uttrycka sig i lera, färg och liknande material, och att de uppmuntrar henne.

Vad prins Daniel gjort med presenten är en öppen fråga. Men turister och stockholmare kan nu beskåda Eva Hilds skulpturer på Djurgården i sommar.

Själv är hon tillbaka i vardagen och en svettig overall.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag hoppas på framtida offentliga uppdrag, det är oftast tävlingar så jag gör modeller till dem. Men annars ska jag bara försöka få lite lugn och ro.