Bildbeviset: Här saknas bultar som höll uppe masten

Dalsjöfors Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

Alla bultförband kan ha lossats på ett betongfundament där en del av vajrarna till Häglaredsmasten var förankrade.

Enligt uppgifter till BT är det anledningen till att polisen och mastägaren Teracom verkar säkra på att sabotage ledde till att den över 300 meter höga masten bröts av så att övre delen föll till marken.

Men varken polis eller Teracom vill kommentera betongfundamentet och bultarna:

– Det som du frågar om är föremål för en förundersökning. Vi samarbetar med polisen, men går inte själva ut med någonting om utredningen, säger Teracoms presschef Marcus Hartmann.

– Polisen arbetar utifrån hypotesen att det är sabotage och det enda jag kan säga är att vi bistår utredningen fullt ut.

Polisen tekniska undersökning på platsen är avslutad, fast ett stort område i terrängen var på tisdagen fortfarande avspärrat med blåvita band och vägen till masten bevakades av inhyrda väktare.

Under förmiddagen inspekterades den med helikopter. Personal från Teracom samt andra fanns på platsen och enligt uppgifter till BT var det de lossade bultförbanden på betongfundamentet som knäckte masten.

BT kan visa bilder av ett stort fundament där några vajrar till masten var fastsatta. De togs utanför avspärrningarna och man kan tydligt se att närmare 50 kraftiga bultar saknar muttrar.

Bultarna verkar inte kapade, knäckta eller böjda. Det ser ut som bultförbanden lossats med verktyg.

Betongfundamentet står vid änden av en bred gata som röjts i skogen. I den andra syns den avbrutna masten.

Polisen vill alltså inte kommentera fundamentet:

– Vi fortsätter att prata med folk i trakten och ringer till dem som inte är hemma. Dessutom kommer det in jättemånga tips som vi bearbetar, säger utredningsbefälet Jan Johansson.

På tisdagen fanns inga misstänkta:

– Alla iakttagelser som allmänheten gjort är av stort intresse. Det kan vara bilar som setts i området, eller personer som betett sig konstigt eller inte verkar höra hemma där.

– Att fälla masten är inget man gör på några minuter. De måste ha varit där i timmar, säger Jan Johansson.

Han tror att sabotaget skedde samma kväll som masten bröts av och föll till marken.

Fyra dagar innan den knäcktes lades en film ut på sociala medier, av några unga killar som klättrar upp i masten.

De är inte misstänkta för sabotaget, men utreds för olaga intrång. Och polisen har tagit en dator och kameror i beslag för att kunna undersöka filmen, som visar hur masten såg ut innan den störtade till marken.

Enligt uppgift filmade ungdomarna sin klättring för någon vecka sedan. Då hade masten troligen inte utsatts för sabotaget.

Tidigare år stals arbetskläder med firmalogga samt en enhet för Rakel-kommunikation från en av Teracoms lokaler i Mellansverige.

– Det finns inget som tyder på att det har någon koppling till det som hänt utanför Borås, säger företagets kommunikationsdirektör Åsa Ragnar.

- Rakel-utrustning som avlägsnas låses så att den inte kan användas av obehöriga. Och en gammal overall hjälper inte om man vill ta sig in vid våra anläggningar.

Hon vill inte kommentera uppgiften om att polis internt uppmanats att vara uppmärksamma på personer i Teracom-kläder som beter sig konstigt.

Tips till polisen om sabotaget kan lämnas på 114 14.