Beskedet om järnvägen: "Grovt svek mot Västsverige"

Stockholm Artikeln publicerades
Foto:BT/TT

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick i går försvara sina uttalanden om järnvägsbygget mellan Bollebygd och Mölnlycke i en interpellationsdebatt med Jan Ericson (M), Ubbhult.

”Ett grovt svek mot Västsverige” kallade Jan Ericson ministerns besked i oktober om att etappen med nytt dubbelspår Mölnlycke-Landvetter-Bollebygd inte kommer att genomföras med byggstart år 2020, där objektet ligger i dag i gällande nationella tolvårsplan.

Detta uttalade hon vid en sammankomst på Västsvenska Handelskammaren i Göteborg, och Ericson följde nu upp med en interpellation i riksdagen och ville ha klart besked om hur regeringen ser på saken.

– Vi ska naturligtvis inte satsa på att bygga den här mittensektionen av en järnväg för höghastighet utan att veta något om helheten.

– Så sträckan måste sättas in i sitt sammanhang, förklarade Anna Johansson under tisdagens interpellationsstund och förnekade bestämt att regeringen stoppat något.

Men Ericson var inte lugnad, utan pekade på risken för en allvarlig försening av en ny, viktig järnväg mellan Borås och Göteborg.

– Allianspartierna vill bygga en modern, vanlig järnväg för upp till 250 km i timmen, och vi har anvisat pengar för en byggstart år 2020 och det är viktigt att spaden snart sätts i jorden.