Annons

Bedragarnas julafton på nätet – se upp

Skor, kläder och leksaker är några av de vanligaste produkterna som piratkopieras. När förfalskningarna blir alltmer förfinade och näthandeln ökar finns många fallgropar att se upp för.
– Standardregeln är att om det är för bra för att vara sant så är det säkert också det, säger Peter Hedin på Patent- och registreringsverket (PRV).
Handel • Publicerad 15 december 2018
Foto: Marcus Ericsson/TT

Vissa branscher drabbas hårdare än andra av piratkopiering, men tendensen är att det blir allt vanligare med förfalskade produkter, enligt PRV.

– Tullen gör mest beslag på skor, kläder, leksaker och elektronikartiklar, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering.

Annons

För att få sälja en vara i Sverige krävs det att en produkt har genomgått olika typer av tester som säkerställer kvaliteten. Det finns därför faror med piratkopior där kontroller ofta uteblir helt.

– En piratkopierad vara har sannolikt inte genomgått några av de här testerna och då finns risken att kanske laddaren exploderar i uttaget eller att kläder innehåller kemikalier som kroppen eller huden reagerar mot.

Tillsammans med flera andra myndigheter arbetar PRV med att informera privatpersoner och företag om farorna med piratkopior och hur man kan skydda sig – och det finns flera saker att tänka på för att inte gå i fällan.

”Det krävs lite mer undersökning för att vara säker när du handlar på nätet. Vi behöver nog bli bättre på det och inte vara så naiva.”

Handlar man i en befintlig butik är det lättare att titta på och undersöka en produkt. Hur ser sömmarna ut på tröjan? Har den en felstavad etikett?

När man som konsument handlar över nätet blir det desto svårare. Det är därför viktigt att noga undersöka webbplatsen man har tänkt handla ifrån.

– Handlar du en känd vara på nätet kan du även gå till deras återförsäljare och se vilka som är auktoriserade att sälja varorna, säger Peter Hedin.

Men att veta om en vara är förfalskad eller inte är svårt och hemsidor som säljer piratkopior blir allt skickligare, förklarar han.

– Det krävs lite mer undersökning för att vara säker när du handlar på nätet. Vi behöver nog bli bättre på det och inte vara så naiva.

Malin Johanson/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons