Barnmorskor slår larm: "kan inte möta behovet hos patienterna"

Borås Artikeln publicerades

Barnmorskorna har fått nog. Nu kommer deras uppror också till Västsverige och Borås.

Födande kvinnor som hänvisas till andra sjukhus för att det inte finns plats och barnmorskor som måste ha hand om flera förlossningar samtidigt.

I Stockholm gjorde barnmorskorna uppror redan för ett år sedan, under parollen ”Nu är det nog”.

– Vi har nått en gräns där vi inte kan möta behovet hos patienterna. När vi inte hinner äta och inte hinner reflektera på hela arbetsdagen, då blir barnmorskan den största risken för patientskada, säger Ia Jeppsson, barnmorska i Stockholm.

Göteborg anslöt sig för några månader sedan och igår var det dags för en ny samling i Göteborg, där barnmorskor från hela landet deltog.

Ett av kraven är en barnmorska per kvinna som är i aktivt förlossningsarbete. Det är långt ifrån verkligheten i dagens förlossningsvård.

I stället beskriver barnmorskorna hur de måste springa mellan flera födande kvinnor, och de berättar om kvinnor som måste skickas vidare till andra sjukhus, eller som inte får plats i förlossningsrummen när de föder.

– Det finns forskning som visar att en närvarande barnmorska gör mamman trygg, och minskar därför risken för komplikationer och kejsarsnitt. Det innebär att det finns pengar att spara, om man satsar pengarna rätt, säger Elisabet Ulén, också barnmorska i Stockholm.

Linda Ternebrink, Rebecka Axell och Annicka Almén arbetar på Säs i Borås och deltog i mötet i Göteborg igår. De känner igen sig i beskrivningarna från storstäderna, även om problemen är på en annan nivå i Borås. Men också i Borås får kvinnor då och då hänvisas till andra sjukhus.

– Vi förlöser inte barn i förrådsutrymmen, som det tydligen är i Stockholm. Men en barnmorska per kvinna är det inte, säger Rebecka Axell.

Läs mer i morgondagens papperstidning eller i eBT.