Bandidosledaren och krögaren möttes i rätten

Borås Artikeln publicerades

Bandidosledaren som åtalats för utpressningsförsök mot en krögare nekade helt till anklagelsen under torsdagens rättegång i Borås.

– En sån som jag måste vara väldigt försiktig med hur han uttrycker sig eftersom allt verkar kunna uppfattas som hot bara för att jag är med i en mc-klubb, sa han.

36-åringen använde uttrycket ”mc-klubb”. Men på en direkt fråga från åklagaren svarade mannen att han var medlem i Bandidos. Däremot ville han inte berätta om han var ledare för avdelningen i Borås:
– Så har det stått i tidningen och det verkar vara polisens uppfattning. Men jag tycker det är helt ovidkommande i denna rättegång om jag är ledare eller inte.

bt.se har tidigare berättat att mannen åtalats för att ha försökt pressa en före detta krögare i Sjuhärad på 750 000 kronor, efter en krogaffär där krögaren anklagades för att ha blåst säljaren.
– Jag känner mig rädd när jag sitter här nu. Jag har levt med en osäkerhet för att något ska hända och nu när det blir rättegång undrar jag vad som ska hända framöver, sa krögaren.

Men enligt honom förekom inte något uttryckligt hot eller krav på pengar i det avlyssnade telefonsamtal som är åklagarens viktigaste bevis.

Det var lugnt i rättssalen, där två civilklädda poliser var enda bevakning. Ingen från Bandidos satt bland åhörarna för att sätta press på exkrögaren eller vittnen. Däremot hade krögaren en storvuxen man med sig som stöd.

Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge anser att Bandidosledaren använde sig av hot som inte var uttalade men underförstådda.

Krögaren berättade om sin rädsla:
– Jag har varit rädd för att gå ut. Jag har inte kunnat jobba som tidigare. I början höll jag mig hemma, låste dörrar och vågade knappt gå ut med hunden.

36-åringen från Bandidos nekar alltså:
– Om jag varit en torped som hållit på med indrivning så hade jag suttit i fängelse för länge sedan. För det är helt omöjligt för mig att göra något utan att få polisen efter mig.

Mannen sa också att han kände sig dömd på förhand.

Krögaren som berättat om sin rädsla verkade lugn. Men det blev lite upprörd stämning när åklagaren frågade ut mannen från Bandidos.

Då tände både åklagaren och den åtalade till.