Bagaren tillbaka i Viskafors

Viskafors Artikeln publicerades
Magnus Wåkerås handlar lite fika av Morgan Isaksson.
Foto:Ellen Nilsson
Magnus Wåkerås handlar lite fika av Morgan Isaksson.

Finskt surdegsbröd lockar kunder ända från Örnsköldsvik och hallonmunkarna gör succé.

Viskafors torg har återfått sitt bageri och kafé.

Klockan är tio och en strid ström kunder besöker "Två bagare" för att köpa semlor och de finska specialiteterna surdegsbröd på råg och potatisbröd, Rieska.

– I förra veckan ringde några två gånger från Övik för att beställa rågbrödet, säger Matti Maikkunen.

Tillsammans med Morgan Isaksson driver han bageriet, som öppnade i slutet av november. Ambitionen är att ha ett brett utbud, besökarna erbjuds över 40 olika produkter. Bekanta bakverk som budapestlängd säljs bredvid finska klassiker som köttpirog och hallonmunk.

– Vi vill ha allt, men nu satsar vi mer på surdeg, säger Matti Maikkunen.

Under fyra år var de kollegor på Citygross som pratade om att starta eget. Efter förra sommaren gjorde de slag av saken.

– Det är fantastiskt, att göra allt grunden och slå limpor för hand. Nu är vi bagare på riktigt, inte bara degplockare, säger Morgan Isaksson.

Bageri har det funnits på Viskafors torg under många år. När förra ägaren stängde valde kommunala bostadsbolaget Viskaforshem, som även äger lokalen, att köpa utrustningen.

– Det var för att möjliggöra för ett nytt bageri. Det betyder mycket med en tredje mötesplats, efter hemmet och jobbet, säger Mikael Bengtsson, vd på Viskaforshem.

En tidigare anställd drev bageriet mindre än två år och sedan dess har det stått tomt lika länge.

Morgan Isaksson är gammal Viskaforsbo och kände till lokalen. Efter ett besök i augusti gick det fort. Några månader senare var Viskaforsborna välkomna.

– Det har gått fantastiskt, många kom i början och sedan har det bara hållit i sig, säger Morgan Isaksson.

Vid ett av borden sitter Ingegerd Lundman. Hon dricker kaffe med mjölk och äter ett wienerbröd.

– Jag hoppas folk kommer hit och handlar, så bageriet kan vara kvar.