AVSPÄRRAT: Borås varnar för giftig slamlagun från 50-talet: ”Risk för allvarliga olyckor”

Borås Artikeln publicerades
Foto: Anton Hedberg

Efter ett miljömässigt detektivarbete har Borås stad lokaliserat en giftig slamlagun från omkring 1940- och 50-talet.

Kommunen varnar för att området som ligger på Gässlösa kan vara farligt – det finns risk för allvarliga olyckor.

Området är avspärrat i väntan på provresultaten från vattnet.

Borås Stad har under en omfattande markinventering uppmärksammat en slamlagun som användes under 1940- och -50-talen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen kan lagunen utgöra en fara för allmänheten.

Bakgrunden är att avloppsreningsverket i Gässlösa avvecklas och monteras ner. I samband med arbetet har kommunen genom Borås Energi och Miljö arbetat med en omfattande markinventering av området och uppmärksammat en slamlagun som användes under 1940- och -50-talen, fram till omkring 1957. Den är belägen i skogsområdet mellan djursjukhuset och avloppsreningsverket.

”Borås stad vill säkerställa att ingen invånare råkar illa ut, och har därför vidtagit de nämnda åtgärderna”

Borås stad bedömer att det finns risk för allvarliga olyckor om någon skulle beträda området, som är omkring två-tre normala villatomter stort. Risken är att någon trampar igenom den sumpiga marken och exponeras för hälsoskadliga ämnen.

”Erfarenheten av slam från den aktuella tidsperioden gör att det finns skäl att tro att vatten och slam i dammen innehåller hälsoskadliga ämnen”, skriver kommunen.

Borås stad har därför spärrat av platsen med varningsband och skyltar, men kommer snart att upprätta en större inhägnad av området i form av staket.

Kommunen har också tagit prover på vattnet i dammen. Resultatet väntas bli klart i slutet av november. Då tar Borås stad beslut om vilka åtgärder som måste vidtas framöver.

”I väntan på detta vill Borås stad säkerställa att ingen invånare råkar illa ut, och har därför vidtagit de nämnda åtgärderna”, skriver Borås stad i pressmeddelandet.

Artikeln uppdateras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.