Arkiv: Pastor Leo Hartikainen: "Herren har gett oss Ingers gård"

Borås Artikeln publicerades

– Hör jag från Gud att vi ska lämna tillbaka gården, så ska vi omedelbart lämna tillbaka den. Men jag har inget eget mandat att göra det.

Det säger pastor Leo Hartikainen i församlingen The River, om gården i Kinnarumma som Inger Hasselgård anser sig blivit lurad att ge till församlingen.
– Inger är 82 år och blandar ihop saker och ting, säger pastorn.

Pastor Leo Hartikainen lyssnar på Guds röst. Någon fingervisning från Gud att lämna tillbaka gården, som Inger Hasselgård vill ha tillbaka, har han inte fått.
Vi träffas i församlingssalen i The Rivers fastighet på Trandared i Borås. Förmiddagsfika står dukat på bordet. Vi får vänta en stund på pastorn, som kommer med bibeln i hand.

Om den mediala uppmärksamhet som historien om Inger Hasselgård samt avhopparnas kritik, påverkat honom så syns det i varje fall inte.
– Jag vill att vi ber först, säger han. Knäpper händerna och tackar Gud för ”denna underbara stund” och ber att intervjun ska vara till Guds rikes förhärligande.

Hur upplever du publiceringarna som varit?
– Tråkigt. Det är aldrig bra när människor faller av vägen.

I måndagens BT berättade Inger Hasselgård om hur hon skänkt bort fädernegården till församlingen The River och pastor Gun Hartikainen. Idag känner hon sig lurad, bedragen och ångrar sin gåva.
Men enligt pastor Leo Hartikainen har inga felaktigheter begåtts. Inger Hasselgård ville skänka gården till församlingen för det hade Gud sagt åt henne.
– Hon åkte till och med till en annan stad och en annan församling för att lägga ut ull. (testa Gud. BT:s anmärkning). När hon kom dit profeterade pastorn följande, enligt Inger: ”du har något som du skall ge till Gud och det är jag Herren som talar”, berättar Hartikainen.

Sedan gjorde Inger Hasselgård ett test till, säger han. Hon bjöd ut hela församlingen till gården för att se om de var de rätta att ta hand om gården. Det första pastor Leo Hartikainen gjorde då, var att klättra upp och rensa en igentäppt stupränna.
– Inger berättade sedan, att hon då upplevde att hon skulle skänka gården till församlingen, säger han.

Leo Hartikainen berättar att församlingen i ett första skede tackade nej till gåvan. Det skulle bli för kostsamt att rusta upp gården. Ett och ett halvt år senare sade församlingen dock ja, och gåvobrevet skrevs.

Enligt Leo Hartikainen har församlingen månat och tagit väl hand om Inger Hasselgård. Församlingsmedlemmar har städat, åkt dit med mat, klippt gräsmattor och liknande. Att veden inte räckte förra vintern, beror på församlingsmedlemmar som inte skött sitt jobb.
– Det var en miss helt enkelt. Hade jag vetat om det hade jag naturligtvis fixat det. Om hon velat ha pengar för veden, så hade hon givetvis fått det.

Leo Hartikainens berättelse om hur överlåtelsen av gården till församlingen gick till, skiljer sig så gott som på alla punkter från Inger Hasselgårds.
Hennes önskan att gården skulle bli ett behandlingshem, var församlingens vision.
– Missbruksvård är församlingen. Hela församlingen är en hjälpstation för människor som har det svårt, säger han som förklaring till varför önskan om ett behandlingshem inte står nämnt i gåvobrevet.

Erbjudandet om att bo kvar på gården, kom från pastor Leo. Liksom åtagandet att bygga ett nytt litet hus åt henne. Att stugan inte blivit byggd beror på Vattenfall som skulle dra nya ledningar över gården. Därför ville man vänta med bygget.
– Att Inger skulle bo i hönshuset har blivit en grej i media. Vi skulle naturligtvis riva det och bygga nytt.

Om allt var så bra som du säger, vad är anledningen till att Inger Hasselgård inte är nöjd?
– Om man är 82 år och har människor omkring sig som inte är goda, kan det bli så här, svarar Leo Hartikainen.

Flera gånger under samtalet återkommer han till Inger Hasselgårds ålder. På en direkt fråga om han tror att hon är senil, nekar han.
– Men hon kanske inte kommer ihåg allt.

Att Inger Hasselgård nu ångrar sin gåva och vill ha gården tillbaka, anser Leo Hartikainen beror på att hon fått dåliga rådgivare.
– Och att de som skulle haft hand om gården, före detta medlemmar, inte skött sin uppgift, säger han och syftar bland annat på medlemmarna som framträtt i BT.
– Gud har visat oss vem som gör vad och varför de gör det, säger han lite kryptiskt.

Så du tar inte åt dig något av kritiken som riktats mot dig, av Inger Hasselgård och dina före detta medlemmar?
– Det viktiga för mig är vad Gud säger till mig, inte vad människor säger.

Vad känner du för Inger Hasselgård idag?
– Jag är ledsen för hennes skull, ber för henne och förlåter henne. Jag älskar henne lika mycket idag som jag gjorde då.