Åratal av fusk med högskoleprovet avslöjat

Brott Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

En liga som sålt rätta svar till högskoleprovet har fått in minst tio miljoner kronor på verksamheten som pågått i fyra, fem år över hela landet, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Vid lunchtid i lördags, precis när högskoleprovet pågick som bäst över hela landet, slog polisen till mot en lägenhet i centrala Norrköping.

Flera personer greps, som misstänks ingå i ett nätverk som möjliggör fusk med provet. När tillslaget skedde var de i full färd med att förse provskrivare runt om i landet med de rätta svaren under pågående högskoleprov.

– Man har öppet marknadsfört tjänsten på nätet och i sociala medier, säger åklagare Per Hedman vid en pressträff.

Det har rört sig om avancerad teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

Verksamheten tros ha pågått under fyra, fem års tid och omsatt mångmiljonbelopp – minst tio miljoner.

Kommissarie Ulf Eriksson berättar att tillslag också skett på flera andra adresser där man stoppat pågående fusk och säkrat bevis i form av teknisk utrustning.

– Vi har också beslagtagit en större mängd kontanter, sammanlagt 2,8 miljoner kronor, säger han och beskriver insatsen som lyckad.

– Det här är mycket allvarligt ur ett samhällsperspektiv – både rättsligt och moraliskt. De har bidragit till att folk kan köpa sig platser på attraktiva utbildningar, säger Per Hedman.