Anklagad för att ha tittat på andra – utsattes för långvarig misshandel

Borås Artikeln publicerades

Kvinnans berättelse ger en inblick i hur hon misshandlades gång efter gång, hotades till livet och isolerades helt från vänner och familj.

Nu döms hennes tidigare sambo till ett års fängelse.

Offret berättade i domstolen att förhållandet med den 22-årige boråsaren var bra till en början.

Men en bit in i relationen började han misshandla henne – och våldet och hoten bara eskalerade. Det var slag i ansiktet med knuten hand, sparkar, örfilar, knuffar. Bland annat.

Vid ett tillfälle, efter att kvinnan varit ute och ätit med mannens familj, anklagades hon för att ha tittat på andra män.

”Han var kontrollerande och ville hela tiden veta vad jag gjorde”

22-åringen gav sig på kvinnan i hemmet med slag innan han kastade ner henne på golvet. Där fortsatte misshandeln. Efteråt ska mannens mamma ha kommit hem till paret och frågat kvinnan om hon förlät honom.

Vid ett annat tillfälle klämde boråsaren hennes fot i en dörr. En annan gång slog han henne flera gånger i ögat.

”Jag trippade på tå för att inte reta upp honom”

Samtidigt isolerade mannen henne från familj och vänner. Kvinnan missade bland annat sin brors student och fick inte gå på födelsedagsfiranden.

–  Han var kontrollerande och ville hela tiden veta vad jag gjorde, förklarade hon i rätten.

22-åringen sa att om kvinnan lämnade honom skulle han döda henne, hennes familj och vänner.

– Jag tog hoten på allvar.

Boråsaren tryckte ner kvinnan helt och hon fick bland annat problem med sömnen på grund av rädslan.

”Ta bort alla fucking killar på Facebook”

Enligt offret var han också extremt svartsjuk och hon fick varken träffa några killar eller ha några manliga vänner på Facebook. Hennes Instagramkonto raderades.

– Jag trippade på tå för att inte reta upp honom. Jag vågade inte berätta för någon hur förhållandet var. Han tappade kontrollen när han blev arg, menade hon.

Våldet och hoten pågick under nästan två år.

Början till slutet var när kvinnan misstänkte att 22-åringen hade varit otrogen. Hon bröt då med honom och kontaktade kort senare polisen.

Boråsaren anhölls och häktades i somras. Han nekade helt till att ha utövat något våld mot kvinnan. Istället uppgav han att det var hon som hade slagit och ryckt i honom flera gånger.

I bevisningen ingick en rad sms där mannen bland annat hotade att döda henne och att hon skulle ta bort alla ”fucking killar” på Facebook.

Angående dödshoten förklarade mannen att han visserligen skrivit så men att det var tomma hot och förstärkningsord som var vanligt förekommande på hans modersmål.

Domstolen slog fast att mannens förklaringar var detaljfattiga och föreföll tillrättalagda. Förklaringen till smsen slog man bort som en efterhandskonstruktion.

Samtidigt underströk tingsrätten att kvinnans berättelse var sammanhängande, logisk och självupplevd. Man poängterade också att hon var återhållsam och tydlig när hon inte mindes vissa delar.

22-åringen har sedan tidigare sju avsnitt i belastningsregistret och döms nu för grov kvinnofridskränkning. Påföljden blir ett års fängelse.

Han ska även betala 33 000 kronor i skadestånd till offret.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se