Anhållne mannen begärs häktad för scanningsfusk

Borås Artikeln publicerades

I torsdags gick två män förbi självscanningskassan på Ica City Knalleland –men utan att betala. Nu har den ene mannen begärts häktad eftersom det finns risk för att han stjäl igen.

Under torsdag eftermiddag fyllde två män en kundvagn till brädden med varor värda uppemot 6 000 kronor. Sedan passerade de både självscanningen och en uppmärksam väktare utan att betala.

Tack vare den civilklädde väktaren, greps männen kort därefter. Den ene mannen som är i 25-årsåldern anhölls och nu begärs han häktad. Enligt häktningsframställan finns det sannolika skäl för att han fortsätter med sin brottsliga verksamhet.

Polisens presstalesman Björ Blixter menar att det inte är ovanligt att misstänka häktas även för mindre brott.

–Man kan bli häktad för ganska banala brott bara för att man inte ska försvåra utredningen eller fortsätta med brottsligheten, säger han.

Det är åklagaren som bedömer om det finns risk för att den misstänkte fortsätter att begå brott och om en häktningsframställan därmed ska skrivas.

–Den bedömningen gör åklagaren ofta genom utdrag från polismyndigheten. Är det en notorisk tjuv, kan de tidigare brotten utgöra ett skäl för häktning, säger Björ Blixter.

Vid visitationen av männen fann polisen även att männen bar knivar på sig, men häktningsframställan gäller enbart stöld.